Zebu

zebu je nejčastější poddruh domestikované dobytek na Indickém subkontinentu, kde je tradičně podává v roli pracovní nebo jezdecké zvíře.

Protože to bylo považováno za posvátné zvíře v Hinduismu, zebu není významný zdroj masa, a i když to může poskytnout dostatek mléka, zebu není nejefektivnější mléčného skotu. Přibližně 70 plemena zebu jsou v současné době uznávána, mnoho z nich je vytvořeno z křížení s jinými poddruhy domestikovaný dobytek, taurin. Tato jedinečná unie vytvořila mnoho nových plemen, která vyhovují různým klimatickým podmínkám a okolnostem.

5 neuvěřitelné Zebu fakta!

  • zebu je zvíře, které se vyvinulo z dnes vyhynulého divokého druhu skotu zvaného aurochs. Odhaduje se, že se poprvé objevily před více než 8 000 lety někde v jižní Asii. Zebu se pak pomalu rozšířil a dosáhl Egypta asi před 4000 lety. Zebu byl vlastně první typ domestikovaného skotu, který vznikl. Samostatné linie se později rozešla a dala vzniknout všem ostatním domestikovaný dobytek, taurin.mezi oblíbená plemena patří gyr (nebo gir), kankrej a Americký Brahman.
  • zebu byl poprvé představen do Ameriky v 19. století. To byl křížený s mnoha jinými taurin dobytek, včetně Charolais (který vyústil v Charbray) a Anguse (který produkoval Brangus). Když dosáhla břehů Jižní Ameriky, chovatelé vytvořili nyní populární Indo-Brazilský zebu. Rychlost chovu je omezena pouze lidskou schopností je vytvořit.
  • zebu také někdy vystupuje pod jménem hrbatý skot nebo indicínský skot. Indicine je možná alternativní forma poddruhu název indicus.
  • zebu je zvíře, které inspirovalo lidské umění a kulturu po mnoho tisíc let. To se objevilo na ražení mincí, architektura, a sochy.

Zebu vědecký název

vědecký název zebu je Bos taurus indicus. Bos je název rodu (který zahrnuje divoký i domestikovaný skot) a jednoduše pochází z latinského slova pro vola nebo skot. Druhové jméno taurus (což ve skutečnosti znamená býk v latině) zahrnuje všechny druhy domestikovaného skotu na planetě. Tradičně, toto jméno také odkazovalo na býčí astrologické znamení a řeckou mytologickou postavu. Indicus, řecký termín pro Indii, odkazuje pouze na poddruh zebu. Zvíře je považováno za dostatečně odlišné od ostatních poddruhů skotu (který se nazývá Bos taurus taurus), aby zaručil samostatné označení poddruhu.

stejně jako veškerý domestikovaný skot je zebu úzce spjat s bizony, buvoly, ovcemi, kozami a antilopami v čeledi Bovidae. Všichni členové této rodiny patří do řádu Artiodactyla nebo kopytníků. Jedna fyzikální vlastnost, která spojuje všechny členy tohoto řádu je přítomnost kopyta na nohou, které mohou nést váhu rovnoměrně na dva prsty; odtud název. Mnoho (ale ne všech) kopytníků jsou přežvýkavci, kteří tráví rostliny fermentací v žaludku s více komorami.

Zebu Vzhled

ve Srovnání se standardní taurin dobytek, se kterým většina lidí jsou obeznámeni, zebu má mnoho fyzických rozdílů, které svědčí o jeho samostatné původu. To se vyznačuje tím, že přední ramena hrbatý, svěšené uši, volná kůže (lalok) kolem krku, a rohy, které křivky směrem nahoru a zpět. Šedá je dominantní barva podél horní poloviny těla a kopyt (stává se černá u ramen), zatímco bílá dominuje kolem břicha a nohou. Mezi další běžné barvy patří hnědá nebo červená, někdy se vyskytující ve skvrnitém vzoru.

největším plemenem je Sibi bhagnari, který měří masivní 84 palců dlouhý a až 3500 liber na váhu. Obecně je však typické plemeno zebu méně než 1 000 liber. Miniaturní zebu (což je vlastně přirozeně se vyskytující plemeno, které není vytvořeno lidmi)je nejmenší plemeno zebu ze všech, vážící ne více než 400 nebo 500 liber.

zebu vykazuje vysokou úroveň sexuálního dimorfismu (což znamená velké rozdíly mezi pohlavími). Sexuálně zralý muž zebu se téměř vždy nazývá býk. Dospělá samice je však známá jako kráva až poté, co porodila první tele. Do té doby je známá jako jalovice. Muži bývají v průměru větší než ženy, ale obě pohlaví rostou rohy po celý život.

stejně Jako všechny ostatní skot, zebu je specializované pro neuspěchaný pastvy životní styl, ve kterém se žvýká a tráví tuhé rostlinné hmoty, že by se ukázat jako příliš těžké pro většinu ostatních druhů. Tento proces začíná, když zebu brousí trávu kruhovým pohybem se specializovanými spodními zuby. Jakmile je spolknuta, rostlinná hmota pak prochází první částí žaludku se čtyřmi komorami, bachorem, kde je smíchána s bakteriemi, aby ji rozložila. V různých intervalech je rostlinná hmota regurgitována a žvýkána jako látka zvaná cud. V konečných komorách se specializované proteiny rozkládají a absorbují živiny do krevního řečiště. To může trvat dobytek asi 70 až 100 hodin jen zpracovat jídlo. To patří mezi nejpomalejší sazby všech známých zvířat.

Stádo zebu skotu
Stádo zebu skotu

Zebu Chování

zebu je sociální druh, který shromažďuje ve velkých stádech po celý rok. Divoké skupiny jsou vedeny jediným býkem a obsahují jak ženy, tak jejich potomky. Stádo má hierarchické uspořádání, a každý člen stáda musí ustoupit, aby ten, nad to jinak čelit represáliím a útoky. Tyto hierarchie jsou obvykle založeny na faktorech, jako je věk, pohlaví a dominance, a telata jsou obvykle rodí se stejnou skupinou stavu matky. Hierarchie je obvykle poměrně stabilní, což slouží k minimalizaci konfliktů, ale dominantní muži mohou ztratit svůj status, když jsou sesazeni jiným mužem.

skot spolu komunikuje prostřednictvím dotyku, zvuku, vizuálních podnětů a chemických signálů. V kombinaci s jejich vynikajícím poznáním může dobytek snadno identifikovat další členy stáda a vytvářet obzvláště silné vazby se svými matkami. Chcete-li špehovat příchozí predátory, zebu má oči na boku hlavy s vodorovnými zornicemi, aby se v masivním zorném poli všude kolem něj.

zebus jsou dobře přizpůsobeny pro přežití v teplejší a sušší podnebí Indie (a také mají vysokou toleranci pro období sucha a hladomory) díky dvěma specifickými úpravami. Za prvé, zebus obsahuje na svém těle více potních žláz než jakýkoli jiný druh skotu. Za druhé, stejně jako velbloudi, hrb zebu slouží jako praktická skladovací jednotka pro živiny, ke kterým lze přistupovat, když je jídlo vzácné. Zebus jsou také velmi odolné vůči virům, chorobám a parazitům. To z nich dělá preferovaný druh skotu v mnoha jižních nebo tropických oblastech světa.

Zebu Habitat

zebu byl původně domestikován v jižní Asii a stal se dominantní formou domestikovaného skotu v Indii. Odtud se rozšířila po většině globálního Jihu, včetně Středního východu, Afriky, Jižní Ameriky a částí Evropy a Severní Ameriky, kde ji lidé překročili s místním dobytkem, aby vytvořili jedinečná plemena. Zebus preferují otevřené pastviny a pláně, kde je nejhojnější jídlo.

Zebu dieta

zebuova strava se skládá výhradně z trav, jetelů, stonků, květin a jiného rostlinného materiálu. Aby se zebu uživil, může spotřebovat kolem 150 liber vegetace denně (v závislosti na hmotnosti plemene). Pase se až osm hodin a zbytek času tráví odpočinkem a žvýkáním.

Zebu predátoři a hrozby

vzhledem ke své velikosti a stádovému životnímu stylu nemá zebu žádné přirozené predátory kromě vlka, lva, medvěda a několika dalších masožravců. Tito predátoři téměř vždy raději zaútočí na mladého, starého, nemocného nebo izolovaného zebu než na dospělého dospělého, který má ochranu stáda. Pokud je přímo ohrožen, zebu může utéct rychlostí až 25 mph nebo stát na zemi a bojovat s rohy. Domestikovaný skot je zjevně poražen ve velkém počtu lidmi, ale protože je tolik chováno každý rok, je jedním z nejrozšířenějších druhů savců na světě.

Zebu Reprodukce, Děti, a Životnost

Protože zebu je hierarchická organizace, dominantní samec stáda zachovává chov výhradní práva na všechny ženy, a má schopnost se rozmnožovat po celý rok, namísto jednoho konkrétního období. Po impregnaci dominantním býkem nese samice jediné tele po dobu přibližně devíti měsíců. Kvůli výzvám, které přináší proces narození, málokdy produkuje dvojčata.

i když je schopen stát a chodit při narození, tele je přesto vysoce závislé na své matce, se kterou sdílí velmi úzké pouto. Kráva ošetřuje tele po dobu prvních šesti měsíců života, zatímco celé stádo hraje rozhodující roli v jeho ochraně a výcviku, dokud tele nedosáhne své nezávislosti. Zebu dosahuje sexuální zralosti někde mezi jedním a dvěma lety a typická délka života je kolem 20 let, přibližně stejná délka jako u ostatních skotu.

populace Zebu

odhaduje se, že na planetě v současné době žije více než 200 milionů zebu. Většina z těchto plemen zebu stále žije v Indii, ale ve zbytku světa jsou roztroušeny miliony dalších, zejména v Africe a jihovýchodní Asii. Některá plemena jsou považována za cennější nebo žádoucí než jiná, takže počet obyvatel se může lišit podle plemene.

Zebus v Zoo

miniaturní zebu je velmi populární exponát celé Spojené Státy, protože jeho pracovitý a učenlivý temperament. Pro lidi v této oblasti, najdete ji v dětské sekci Zoo Saint Louis a v sekci barnyard Zoo New England. To je také významnou výstavu v Sunset Zoo v Manhattan, Kansas, Hattiesburg Zoo v Mississippi, Strašidelné Zoo v Pennsylvania, Virginie Zoo v Norfolku, Happy Hollow Park a Zoo v San Jose, a Greater Vancouver Zoo v Kanadě. Kromě miniaturního zebu chová Zoo Peoria v Illinois jedno z větších plemen zebu v sekci Kontaktní stodoly.

Zobrazit všech 5 zvířat, která začínají Z

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.