Cheetah Fact Sheet

Cheetah (acinonyks jubatus): en stor kat hjemmehørende i Afrika og det centrale Iran.

Kongerige: | Animalia
Phylum: | Chordata
klasse: | Mammalia
Bestil: | Carnivora
Familie: | Felidae
Slægt: | acinonyks
arter:/jubatus

geparder er verdens hurtigste landpattedyr. De kan nå hastigheder op til 65 miles i timen og accelerere fra 0 til 70 mph på bare 3 sekunder.

størrelse og vægt:

geparder vejer typisk mellem 84 og 143 pund, med mænd lidt større end kvinder. Deres længde kan variere fra 45 Til 55 tommer, med halen op til 33 tommer.

udseende:

geparden er kendt for sin gylden-gule, sortplettede pels. Geparder er slanke og har muskuløse, lange ben — i forhold til deres kropsstørrelse sammenlignet med andre katte. De har et lille, afrundet hoved, der er sat på en lang hals, En fleksibel rygsøjle og et dybt bryst. Cheetahs har store næsebor til øget iltindtag og højt indstillede øjne med et 210 graders synsfelt. De har karakteristiske sorte “tåremærker”, der løber fra det indvendige hjørne af hvert øje til munden, der kan tjene som en antirefleksmekanisme til jagt på dagen.

de har andre forskellige funktioner, der hjælper med deres hastighed, såsom specielle puder på deres fødder til trækkraft. Deres lange hale fungerer som et ror og hjælper med balance. I modsætning til andre katte kan de ikke trække deres kløer tilbage, en tilpasning, der hjælper med at opretholde trækkraft som en fodboldspillers klamper.

diæt:

Cheetahs er kødædende dyr, der jager i løbet af dagen, typisk når det er køligere ved daggry eller skumring. Deres kost består af kød af antilope, jordboende fugle, kaniner, porcupines og struds. Det kræver meget energi for en gepard at jage deres bytte ned, så der er typisk en restitutionsperiode efter en jagt. Geparder skal spise hurtigt for at undgå, at deres måltid bliver stjålet af andre kødædende dyr som løver, gribbe eller hyener.

Habitat:

geparder kan leve i en række forskellige levesteder, men foretrækker at leve i græsarealer og åbne sletter.

geografi:

geparder findes primært i de østlige og sydlige områder af Afrika syd for Sahara-ørkenen. Små populationer af geparder findes i Nordafrika og Iran.

avl:

i parringssæsonen laver cheetah-mænd en unik lyd kaldet en “stammebark.”Det er et meget rytmisk og gentagne opkald, der lyder som et kryds mellem en purr og en rumlende mave. Stammebarken ser ud til at spille en rolle i at få en tilgængelig kvinde “i humør” til avl.

kvindelige geparder ramte seksuel modenhed omkring 20 til 24 måneder. Efter en tre måneders svangerskabsperiode føder en kvindelig gepard normalt tre til fem unger ad gangen. Cubs er født med alle deres pletter og har en stribe af lang, sølv pels kaldet en kappe, der løber ned ad ryggen. Denne ekstra pels kan hjælpe med at beskytte ungen mod vejr eller camouflere den i det høje græs.

når ungerne når omkring seks måneder, lærer moderen dem, hvordan man jager og undgår rovdyr. Unger Bor hos deres mødre i cirka 18 måneder. Moderen bevæger ungerne ofte for beskyttelse mod rovdyr. Gepardunger har en høj dødelighed, og forskere fandt ud af, at løver og hyener dræber op til 70 procent af gepardunger. Efter deres mor forlader, kuldkammerater forbliver sammen i cirka seks til otte måneder mere. Hunnerne tager derefter af sted for at leve alene, mens hannerne forbliver sammen i små grupper kaldet koalitioner, indtil de er modne.

Social struktur:

med undtagelse af nogle mor-datterpar er kvindelige geparder generelt ensomme og jager alene. Kvinder hæver deres unger alene. Efter 18 måneder afgår moderen, og ungerne danner en søskendegruppe, der forbliver sammen yderligere 6 måneder. De kvindelige unger forlader derefter, og hannerne forbliver sammen for livet i en gruppe kaldet en “koalition.”

levetid:

den gennemsnitlige forventede levetid for geparder i naturen er omkring 12 år.

trusler:

menneske-dyreliv livskonflikt er en stor trussel mod geparder. Efterhånden som deres habitat og tilgængelige naturlige bytte falder, har geparder en tendens til at støde på konflikt med landmændene. Geparder er mere tilbøjelige til at angribe husdyr, hvilket resulterer i, at landmænd dræber dem som gengældelse.

tab af levesteder er en anden stor trussel mod geparder, da menneskelige aktiviteter udvides i gepardens habitat. Cheetahs har brug for store områder med tilsluttet habitat for deres overlevelse, da der er en lav tæthed af katten på tværs af dens rækkevidde. Den ulovlige handel med vilde dyr og den eksotiske handel med kæledyr er andre store trusler mod arten. Cheetahs er ofte pocheret for deres hud.

bevaringsstatus:

geparder er opført som sårbare på IUCNs liste over truede arter.

bevaringsindsats:

bevaringsgrupper arbejder for at beskytte arten. Dyrelivsparker i Afrika hjælper med at beskytte nogle af geparder, når deres habitat krymper. Den Afrikanske Dyrelivsfond hjælper geparder ved at arbejde med lokalsamfund for at skabe bæredygtige løsninger til landbrugs-og bosættelsesvækst og giver incitamenter og træning i bedste praksis. Vi arbejder også på at minimere konflikter mellem mennesker og geparder ved at hjælpe landmænd med at beskytte deres husdyr mod geparder og yde konsolideringsfinansiering til landmænd, der har mistet deres husdyr til geparder.Cheetah Conservation Fund (CCF) er en anden organisation, der arbejder for at beskytte geparder. I Namibia har stikkende tornbusk overvældet gårde og græsarealer, såret katternes øjne og fået dem til at bytte på lettere at fange husdyr. For at lette dette problem sendte CCF Flishuggere for at hugge børsten op for at gøre det lettere for geparder at jage. Den resulterende flisede thornbush omdannes til blokke og sælges som brændstof.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.