gepardi Fact Sheet

gepardi (Acinonyx jubatus): suuri kissa, joka on kotoisin Afrikasta ja Keski-Iranista.

Kingdom: | Animalia
Phylum: | Chordata
Class: | Mammalia
Order: | Carnivora
heimo: | Felidae
suku: | Acinonyx
lajit:/jubatus

Gepardit ovat maailman nopein maanisäkäs. Ne voivat saavuttaa jopa 65 mailia tunnissa ja kiihtyä 0-70 mph vain 3 sekuntia.

koko ja paino:

Gepardit painavat tyypillisesti 84-143 kiloa, urokset hieman naaraita suurempia. Niiden pituus voi olla 45-55 tuumaa, hännän ollessa jopa 33 tuumaa.

ulkonäkö:

gepardi tunnetaan kullankeltaisesta, mustatäpläisestä turkistaan. Gepardit ovat hoikkia ja niillä on lihaksikkaat, pitkät jalat — suhteessa niiden ruumiinkokoon verrattuna muihin kissoihin. Niillä on pieni, pyöreä pää, joka on asetettu pitkälle kaulalle, joustava selkäranka ja syvä rinta. Gepardeilla on suuret sieraimet lisähapenottoa varten ja korkeasilmäiset silmät, joiden näkökenttä on 210 astetta. Niillä on selvästi erottuvat Mustat ”kyyneljäljet”, jotka kulkevat kummankin silmän sisänurkasta suuhun ja jotka voivat toimia häikäisynestomekanismina päiväsaikaan tapahtuvassa metsästyksessä.

niillä on muitakin erillisiä ominaisuuksia, jotka auttavat niiden nopeudessa, kuten jaloissa olevat Erikoissuojat pitoa varten. Niiden pitkä häntä toimii peräsimenä ja auttaa tasapainoon. Toisin kuin muut kissat, ne eivät voi vetää kynsiään takaisin, mikä on sopeutuma, joka auttaa ylläpitämään pitoa kuten jalkapalloilijan nappulat.

ruokavalio:

Gepardit ovat lihansyöjiä, jotka saalistavat päivisin, tyypillisesti silloin, kun on viileämpää aamu-tai iltahämärässä. Niiden ravinto koostuu antilooppien, maassa elävien lintujen, kanien, piikkisikojen ja strutsien lihasta. Gepardin saaliin jahtaaminen vaatii paljon energiaa, joten takaa-ajoa seuraa tyypillisesti toipumisaika. Gepardien täytyy syödä nopeasti, jotta muut lihansyöjät, kuten leijonat, korppikotkat tai hyeenat, eivät varastaisi heidän ateriaansa.

Habitat:

Gepardit voivat elää monenlaisissa elinympäristöissä, mutta elävät mieluiten ruohomailla ja avoimilla tasangoilla.

Maantiede:

gepardeja tavataan pääasiassa Afrikan Itä-ja eteläosissa Saharan aavikon eteläpuolella. Pieniä gepardipopulaatioita löytyy Pohjois-Afrikasta ja Iranista.

pesintä:

paritteluaikana gepardiurokset pitävät uniikkia ääntä, jota kutsutaan ”änkyräkuoreksi.”Se on hyvin rytmikäs ja toistuva puhelu, joka kuulostaa kehrääjän ja jyrisevän vatsan risteytykseltä. Änkyräharjulla näyttää olevan osansa siinä, että vapaana oleva naaras saadaan ”sille tuulelle” lisääntymään.

Naarasgepardien sukukypsyys on noin 20-24 kuukautta. Kolmen kuukauden tiineysajan jälkeen gepardinaaras synnyttää yleensä kolmesta viiteen poikasta kerrallaan. Pennut syntyvät kaikkine täplineen ja niillä on pitkä, hopeanvärinen karvapeite, jota kutsutaan mantteliksi ja joka kulkee niiden selkää pitkin. Tämä ylimääräinen Turkki voi auttaa suojaamaan pentua säältä tai naamioida sen korkeaan ruohikkoon.

poikasten saavuttaessa noin puolen vuoden iän emo opettaa niitä metsästämään ja välttämään petoja. Pennut elävät emojensa kanssa noin 18 kuukautta. Emo liikuttaa poikasia usein suojellakseen niitä pedoilta. Gepardinpentujen kuolleisuus on suuri, ja tutkijat havaitsivat, että leijonat ja hyeenat tappavat jopa 70 prosenttia gepardinpennuista. Emon lähdettyä poikueet pysyvät yhdessä vielä noin kuudesta kahdeksaan kuukautta. Sen jälkeen naaraat lähtevät omille teilleen, kun taas koiraat pysyttelevät yhdessä pienissä ryhmissä, joita kutsutaan koalitioiksi, kunnes ne ovat täysikasvuisia.

sosiaalinen rakenne:

joitakin emo-tytär-pareja lukuun ottamatta naarasgepardit ovat yleensä yksinäisiä ja saalistavat yksin. Naaraat kasvattavat pentunsa yksin. 18 kuukauden kuluttua emo lähtee, ja pennut muodostavat sisarusryhmän, joka pysyy yhdessä vielä 6 kuukautta. Sen jälkeen naaraspennut lähtevät, ja urokset pysyvät koko elämänsä yhdessä ryhmässä, jota kutsutaan ”koalitioksi”.”

elinikä:

gepardien elinajanodotteen mediaani luonnossa on noin 12 vuotta.

uhat:

ihmisen ja villieläinten välinen elämänkiista on suuri uhka gepardeille. Kun niiden elinympäristö ja käytettävissä oleva luonnollinen saalis vähenevät, gepardit joutuvat yleensä konfliktiin maanviljelijöiden kanssa. Gepardit hyökkäävät todennäköisemmin karjan kimppuun, minkä seurauksena maanviljelijät tappavat niitä kostoksi.

elinympäristöjen häviäminen on toinen suuri uhka gepardeille, koska ihmisen toiminta laajenee gepardien elinalueella. Gepardit tarvitsevat selviytyäkseen laajoja yhtenäisiä elinalueita, sillä kissan tiheys on pieni koko sen levinneisyysalueella. Muita lajin suuria uhkia ovat laiton villieläinkauppa ja eksoottinen lemmikkikauppa. Gepardeja salametsästetään usein ihonsa vuoksi.

Suojelutilanne:

Gepardit on luokiteltu uhanalaisiksi IUCN: n uhanalaisten lajien luettelossa.

suojelutoimet:

Suojeluryhmät pyrkivät suojelemaan lajia. Afrikan eläinpuistot auttavat suojelemaan joitakin gepardeja, kun niiden elinympäristö kutistuu. African Wildlife Foundation (AWF) auttaa gepardeja tekemällä yhteistyötä paikallisten yhteisöjen kanssa kestävien ratkaisujen luomiseksi maatalouden ja asutuksen kasvulle ja tarjoaa kannustimia ja koulutusta parhaista käytännöistä. AWF pyrkii myös minimoimaan ihmisen ja gepardin konfliktin auttamalla viljelijöitä suojelemaan karjaa gepardeilta ja tarjoamalla konsolidointirahoitusta viljelijöille, jotka ovat menettäneet karjan gepardeille.

Cheetah Conservation Fund (CCF) on toinen järjestö, joka pyrkii suojelemaan gepardeja. Namibiassa piikikäs piikkipensas on vallannut maatilat ja ruohomaat, vahingoittanut kissojen silmiä ja saanut ne saalistamaan helpommin pyydystettävää karjaa. Ongelman helpottamiseksi CCF lähetti puusilppureita pilkkomaan harjan, jotta gepardien metsästys olisi helpompaa. Tuloksena oleva lohkeillut orjantappurapensas muutetaan lohkoiksi ja myydään polttoaineeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.