Zebu

seebu on yleisin kesytetyn naudan alalaji Intian niemimaalla, jossa se on perinteisesti palvellut työ-tai ratsastuseläimenä.

koska sitä pidettiin hindulaisuudessa pyhänä eläimenä, seebu ei ole merkittävä lihanlähde, ja vaikka se voi tuottaa runsaasti maitoa, seebu ei myöskään ole tehokkain lypsykarja. Nykyisin tunnetaan noin 70 seeburotua, joista monet ovat syntyneet risteyttämällä toisen kesykarjan alalajin tauriinin kanssa. Tämä ainutlaatuinen liitto on tuottanut monia uusia rotuja, jotka sopivat erilaisiin ilmastoihin ja olosuhteisiin.

5 Incredible Zebu Facts!

  • seebu on eläin, joka kehittyi nykyisin sukupuuttoon kuolleesta karjaeläimestä nimeltä aurochs. On arvioitu, että ne ilmestyivät ensi kerran yli 8 000 vuotta sitten jonnekin Etelä-Aasiaan. Tämän jälkeen sebut levittäytyivät hitaasti ja saavuttivat Egyptin noin 4 000 vuotta sitten. Seebu oli itse asiassa ensimmäinen kotieläinlaji, joka syntyi. Erillinen sukuhaara katkesi myöhemmin ja synnytti kaiken muun kesytetyn karjan, tauriinin.
  • suosittuja rotuja ovat muun muassa gyr (tai gir), kankrej ja Amerikanhirvi.
  • seebu tuotiin ensimmäisen kerran Amerikkaan 1800-luvulla. Se on risteytetty useiden muiden tauriinikarjan kanssa, mukaan lukien Charolais (josta syntyi Charbray) ja Angus (josta syntyi Brangus). Kun se saapui Etelä-Amerikan rannoille, kasvattajat loivat nykyään suositun Indo-brasilialaisen seebun. Lisääntymisnopeutta rajoittaa vain ihmisen kyky luoda niitä.
  • seebu kulkee joskus myös nimellä humped nauta tai indicine Nauta. Indiciini on mahdollisesti alalajin nimen indicus vaihtoehtoinen muoto.
  • seebu on eläin, joka on inspiroinut ihmisten taidetta ja kulttuuria tuhansien vuosien ajan. Se on esiintynyt kolikoissa, arkkitehtuurissa ja patsaissa.

zebun tieteellinen nimi

seebun tieteellinen nimi on BOS taurus indicus. Bos on suvun nimi (joka sisältää sekä villejä että kesyjä nautoja) ja johtuu yksinkertaisesti latinan härkää tai nautaa tarkoittavasta sanasta. Lajin nimi taurus (joka itse asiassa tarkoittaa vain härkää latinaksi) sisältää kaikki planeetan kesytetyt naudat. Perinteisesti nimi on viitannut myös härkämäiseen astrologiseen merkkiin ja kreikkalaiseen mytologiseen hahmoon. Indicus, kreikankielinen nimitys Intialle, viittaa vain zebun alalajiin. Eläintä pidetään sen verran erilaisena kuin muita naudan alalajeja (”Bos taurus taurus”), että sille on syytä antaa erillinen alalajinimitys.

kuten kaikki kesyt naudat, seebu on läheistä sukua Bovidae-heimon biisoneille, puhveleille, lampaille, vuohille ja antiloopeille. Kaikki heimon jäsenet kuuluvat Artiodactyla-lahkoon eli parivarpaisiin sorkka-ja kavioeläimiin. Yksi fyysinen ominaisuus, joka yhdistää kaikki tämän veljeskunnan jäsenet, on sorkkien läsnäolo jaloissa, jotka voivat kantaa painoa yhtä paljon kahdella varpaalla; siitä nimi. Monet (mutta eivät kaikki) sorkka-ja kavioeläimet ovat märehtijöitä, jotka sulattavat kasveja käymällä niitä monikamarisessa vatsassa.

Seebun ulkonäkö

verrattuna useimpien ihmisten tuttuun tauriinikarjakantaan, seebulla on monia fyysisiä eroja, jotka todistavat sen erillisen alkuperän. Sille on ominaista näkyvä kyttyrä hartiat, roikkuvat korvat, löysä iho (kutsutaan dewlap) kaulan ympärillä, ja sarvet, jotka kaartuvat ylöspäin ja takaisin. Harmaa on hallitseva väri pitkin yläosaa ruumiin ja kaviot (tulossa musta lähellä olkapäät), kun taas valkoinen hallitsee noin vatsa ja jalat. Muita yleisiä värejä ovat ruskea tai punainen, joskus esiintyy Täplikäs kuvio.

suurin rotu on Sibi bhagnari, jonka pituus on massiiviset 84 senttimetriä ja paino jopa 3 500 kiloa. Yleensä tyypillinen zebu-rotu on kuitenkin alle 1000 kiloa. Miniatyyri zebu (joka on itse asiassa luonnossa esiintyvä rotu, ei luonut ihmiset) on pienin zebu rotu kaikista, paino enintään 400 tai 500 kiloa.

seebulla esiintyy runsaasti seksuaalista dimorfismia (eli suuria eroja sukupuolten välillä). Sukukypsää urossebua kutsutaan lähes aina häräksi. Aikuinen naaras tunnetaan kuitenkin lehmänä vasta sen jälkeen, kun se on synnyttänyt ensimmäisen vasikan. Siihen asti se tunnetaan hiehona. Koiraat ovat yleensä keskimäärin naaraita kookkaampia, mutta molemmat sukupuolet kasvattavat sarvia koko elämänsä ajan.

kuten kaikki muutkin naudat, seebu on erikoistunut kiireettömään laiduntamiseen, jossa se pureskelee ja sulattaa sitkeää kasviainesta, joka osoittautuisi liian vaikeaksi useimmille muille lajeille. Tämä prosessi alkaa, kun seebu jauhaa ruohon pyörivin liikkein erikoistuneilla alahampaillaan. Kun se on nielty, kasviaines kulkee sitten nelisärmäisen vatsan ensimmäisen osan, pötsin, läpi, jossa se sekoitetaan bakteereihin hajottaakseen sen. Eri väliajoin kasviainesta pulautetaan ja pureskellaan cud – nimisenä aineena. Lopullisissa kammioissa erikoistuneet proteiinit hajoavat ja imevät ravinteet verenkiertoon. Pelkkä ruoan käsittely voi viedä naudalta noin 70-100 tuntia. Tämä on hitaimpia kaikista tunnetuista eläimistä.

seebu-nautakarja
seebu-nautakarja

Sebun käyttäytyminen

Sebu on sosiaalinen laji, joka kokoontuu suurina laumoina koko vuoden. Villejä ryhmiä johtaa yksi sonni ja niissä on sekä naaraita että niiden jälkeläisiä. Laumalla on hierarkkinen organisaatio, ja jokaisen lauman jäsenen on antauduttava sen yläpuolella olevalle tai muuten kohdattava kostotoimia ja hyökkäyksiä. Nämä hierarkiat perustuvat yleensä tekijöihin, kuten ikään, sukupuoleen ja valta-asemaan, ja vasikoilla on tyypillisesti syntyessään sama emon ryhmäasema. Hierarkia on yleensä melko vakaa, mikä minimoi konflikteja, mutta dominoivat urokset voivat menettää asemansa, kun toinen uros syrjäyttää heidät.

naudat kommunikoivat keskenään kosketuksen, äänen, visuaalisten vihjeiden ja kemiallisten signaalien välityksellä. Erinomaisen kognitionsa ansiosta naudat voivat helposti tunnistaa muita lauman jäseniä ja muodostaa erityisen vahvoja siteitä emoihinsa. Seebu vakoilee tulevia petoeläimiä, sillä on silmät pään sivulla ja vaakasuorat pupillit valtaisan näkökentän ottamiseksi ympärilleen.

seebut ovat sopeutuneet hyvin selviytymään Intian kuumemmassa ja kuivemmassa ilmastossa (ja sietävät myös hyvin kuivuutta ja nälänhätää) kahden erityisen sopeutumisen ansiosta. Ensinnäkin sebuilla on enemmän hikirauhasia kehossaan kuin millään muulla karjalajilla. Toiseksi, aivan kuten kamelit, seebun kyttyrä toimii kätevänä varastona ravintoaineille, joita voidaan käyttää, kun ruokaa on niukasti. Sebut ovat myös hyvin vastustuskykyisiä viruksille, sairauksille ja loisille. Tämä tekee niistä suosituimman karjalajin monilla maailman eteläisillä tai trooppisilla alueilla.

seebu Habitat

seebu kesytettiin alun perin Etelä-Aasiassa ja siitä tuli Intiassa vallitseva kesykarjan muoto. Sieltä se levisi suurin osa maapallon Etelä, mukaan lukien Lähi-idässä, Afrikassa, Etelä-Amerikassa, ja osissa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikassa, jossa ihmiset risteytettiin sen paikallisen karjan luoda ainutlaatuisia rotuja. Sebut suosivat avoimia ruohomaita ja tasankoja, joissa ruokaa on eniten.

Seebun ruokavalio

seebun ruokavalio koostuu kokonaan heinäkasveista, apiloista, varsista, kukista ja muusta kasviaineksesta. Elättääkseen itsensä, seebu voi kuluttaa noin 150 kiloa kasvillisuutta päivässä (riippuen rodun painosta). Se laiduntaa jopa kahdeksan tuntia ja viettää loppuaikansa lepäillen ja märehtien.

seebu Predators and Threats

kokonsa ja laumapohjaisen elintapansa vuoksi seebulla ei ole luontaisia petoeläimiä sutta, leijonaa, karhua ja muutamaa muuta lihansyöjää lukuun ottamatta. Nämä saalistajat hyökkäävät lähes aina mieluummin nuoren, vanhan, sairaan tai eristyksissä olevan seebun kimppuun kuin täysikasvuisen aikuisen kimppuun, jolla on lauman suoja. Suoraan uhattuna seebu voi juosta karkuun jopa 25 mph: n nopeudella tai pitää pintansa ja taistella sarvillaan. Ihmiset teurastavat ilmeisesti suuria määriä kesykarjaa, mutta koska niitä kasvatetaan niin paljon joka vuosi, ne ovat yksi maailman laajimmalle levinneistä nisäkäslajeista.

Seepujen lisääntyminen, poikaset ja elinikä

koska seepu on hierarkkisesti järjestetty, lauman hallitseva uros säilyttää yksinomaisen jalostusoikeuden kaikkiin naaraisiin, ja sillä on mahdollisuus lisääntyä ympäri vuoden yhden tietyn kauden sijasta. Kun hallitseva sonni on hedelmöittänyt naaraan, se kantaa yhtä vasaa noin yhdeksän kuukautta kerrallaan. Synnytykseen liittyvien haasteiden vuoksi hän synnyttää kaksosia harvoin.

vaikka se pystyy seisomaan ja kävelemään syntyessään, on vasikka kuitenkin erittäin riippuvainen emostaan, jonka kanssa sillä on hyvin läheinen side. Lehmä hoitaa vasikkaa ensimmäiset kuusi elinkuukautta, kun taas koko karjalla on kriittinen rooli sen suojelussa ja koulutuksessa, kunnes vasikka saavuttaa itsenäisyytensä. Seebu saavuttaa sukukypsyyden vuoden ja kahden välillä, ja tyypillinen elinajanodote on noin 20 vuotta, suunnilleen saman pituinen kuin muilla naudoilla.

Seebupopulaatio

on arvioitu, että planeetalla elää tällä hetkellä yli 200 miljoonaa seebua. Suurin osa näistä seeburoduista asuu edelleen Intiassa, mutta niitä on miljoonia lisää hajallaan muualla maailmassa, erityisesti Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Joitakin rotuja pidetään arvokkaampina tai haluttavimpina kuin toisia, joten populaatiomäärät voivat vaihdella melko paljon roduittain.

Zebus eläintarhassa

miniatyyrisebu on erittäin suosittu näyttely ympäri Yhdysvaltoja helposti lähestyttävän ja säyseän temperamenttinsa vuoksi. Alueen asukkaille se löytyy Saint Louisin eläintarhan lastenosastolta ja Zoo New Englandin navettaosastolta. Se on myös merkittävä näyttely Sunset Zoo Manhattanilla, Kansas, Hattiesburgin Zoo Mississippissä, Eerie Zoo Pennsylvaniassa, Virginia Zoo Norfolkissa, Happy Hollow Park ja Zoo San Josessa, ja Greater Vancouver Zoo Kanadassa. Miniatyyrisebun lisäksi Peoria Zoo Illinoisissa pitää yhtä suuremmista seebu-roduista kontaktin navettaosastolla.

Katso kaikki 5 eläintä, jotka alkavat Z: llä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.