Zebu

a zebu a háziasított szarvasmarhák leggyakoribb alfaja az indiai szubkontinensen, ahol hagyományosan dolgozó vagy lovas állat szerepét töltötte be.

mivel a hinduizmusban szent állatnak tartották, a Zebu nem jelentős húsforrás, és bár rengeteg tejet tud biztosítani, a zebu sem a leghatékonyabb tejelő szarvasmarha. Jelenleg körülbelül 70 zebu fajtát ismernek el, amelyek közül sok a háziasított szarvasmarha más alfajával, a taurinnal való keresztezésből származik. Ez az egyedülálló Unió számos új fajtát hozott létre, amelyek megfelelnek a különböző éghajlatoknak és körülményeknek.

5 hihetetlen Zebu tények!

  • a zebu egy olyan állat, amely egy már kihalt vadon élő szarvasmarha fajból fejlődött ki, az úgynevezett aurochok. Becslések szerint először több mint 8000 évvel ezelőtt jelentek meg valahol Dél-Ázsiában. A zebu aztán lassan szétterjedt és 4000 évvel ezelőtt elérte Egyiptomot. A zebu valójában az első háziasított szarvasmarha volt. Később egy külön nemzetség szakadt meg, és az összes többi háziasított szarvasmarhát, a taurint hozta létre.
  • a népszerű fajták közé tartozik a gyr (vagy gir), a kankrej és az amerikai Brahman.
  • a zebut először a 19.században vezették be Amerikába. Számos más taurin szarvasmarhával keresztezték, köztük a Charolais (ami a Charbray-t eredményezte) és az Angus (amely a Brangust hozta létre). Amikor elérte Dél-Amerika partjait, a tenyésztők létrehozták a most népszerű Indo-Brazil zebut. A tenyésztés mértékét csak az emberi képesség korlátozza azok létrehozására.
  • a zebu néha a nevét is viseli púpos szarvasmarha vagy jelző szarvasmarha. Indicine talán egy alternatív formája az alfaj neve indicus.
  • a zebu egy olyan állat, amely évezredek óta inspirálja az emberi művészetet és kultúrát. Megjelent a pénzverésen, az építészeten és a szobrokon.

Zebu tudományos neve

a zebu tudományos neve Bos taurus indicus. A Bos a nemzetség neve (amely magában foglalja mind a vadon élő, mind a háziasított szarvasmarhákat), és egyszerűen az ökör vagy szarvasmarha Latin szóból származik. A Taurus fajnév (ami valójában csak latinul bikát jelent) magában foglalja a bolygó minden háziasított szarvasmarháját. Hagyományosan ez a név a bikaszerű asztrológiai jelre és a görög mitológiai alakra is utal. Indicus, az indiai görög kifejezés csak a zebu alfajára utal. Az állatot eléggé különbözőnek tekintik a többi szarvasmarha alfajtól (amelyet Bos taurus Taurusnak hívnak), hogy külön alfajjelölést indokoljon.

mint minden háziasított szarvasmarha, a zebu szoros rokonságban áll a bölényekkel, bivalyokkal, juhokkal, kecskékkel és antilopokkal a Bovidae családjában. Ennek a családnak minden tagja az Artiodactyla vagy a párosujjú patások rendjébe tartozik. Az egyetlen fizikai jellemző, amely egyesíti ennek a rendnek az összes tagját, a paták jelenléte a lábakon, amelyek egyenlő súlyt tudnak viselni két lábujjon; innen ered a név. Sok (de nem az összes) patás állatok olyan kérődzők, amelyek megemésztik a növényeket azáltal, hogy erjesztik őket a többkamrás gyomorban.

Zebu megjelenés

összehasonlítva a szokásos taurin szarvasmarhákkal, amelyekkel a legtöbb ember ismeri, a zebu számos fizikai különbséggel rendelkezik, amelyek igazolják külön eredetét. Jellemzője a kiemelkedő púpos vállak, lelógó fülek, laza bőr (úgynevezett harmat) a nyak körül, valamint a szarvak, amelyek felfelé és hátra görbülnek. A szürke a domináns szín a test felső felében és a pata mentén (a vállak közelében feketévé válik), míg a fehér dominál a has és a lábak körül. Egyéb gyakori színek közé tartozik a barna vagy a piros, néha foltos mintában fordul elő.

a legnagyobb fajta a Sibi bhagnari, amely hatalmas 84 hüvelyk hosszú és akár 3500 font súlyú. Általában azonban a tipikus zebu fajta kevesebb, mint 1000 font. A miniatűr zebu (amely valójában egy természetben előforduló fajta, amelyet nem az emberek hoztak létre) a legkisebb zebu fajta, súlya legfeljebb 400 vagy 500 font.

a zebu magas szintű szexuális dimorfizmust mutat (ami nagy különbségeket jelent a nemek között). A szexuálisan érett hím zebut szinte mindig bikának hívják. Egy felnőtt nőstény, azonban, csak tehénként ismert, miután az első borjút megszülte. Addig üszőként ismert. A hímek általában nagyobbak, mint a nőstények, de mindkét nem szarvat nő egész életében.

mint minden más szarvasmarha, a zebu is egy kényelmes legeltetési életmódra specializálódott, amelyben megrágja és megemészti a kemény növényi anyagokat, amelyek a legtöbb más faj számára túl nehéznek bizonyulnának. Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor a zebu körkörös mozdulatokkal csiszolja a füvet speciális alsó fogaival. Miután lenyelte, a növényi anyag áthalad a négykamrás gyomor első részén, a bendőn, ahol baktériumokkal keveredik, hogy lebontsa. Különböző időközönként a növényi anyagot regurgitálják és rágják át, mint cud nevű anyagot. A végső kamrákban a speciális fehérjék lebontják és felszívják a tápanyagokat a véráramba. A szarvasmarháknak körülbelül 70-100 órába telhet csak az élelmiszer feldolgozása. Ez az ismert állatok leglassabb aránya.

Zebu szarvasmarha állománya
Zebu szarvasmarha állománya

Zebu viselkedés

a zebu társadalmi faj, amely egész évben nagy állományokban gyűlik össze. A vad csoportokat egyetlen bika vezeti, és mind nőstényeket, mind utódaikat tartalmazzák. A csordának hierarchikus szervezete van, és a csorda minden tagjának engednie kell a felette lévőnek, különben megtorlásokkal és támadásokkal kell szembenéznie. Ezek a hierarchiák általában olyan tényezőkön alapulnak, mint az életkor, a nem és a dominancia, és a borjak általában az anya azonos csoportállapotával születnek. A hierarchia általában meglehetősen stabil, ami a konfliktusok minimalizálását szolgálja, de a domináns férfiak elveszíthetik státuszukat, ha egy másik hím trónfosztja őket.

a szarvasmarhák érintéssel, hanggal, vizuális jelekkel és kémiai jelekkel kommunikálnak egymással. Kiváló megismerésükkel kombinálva a szarvasmarhák könnyen azonosíthatják a csorda többi tagját, és különösen erős köteléket alakíthatnak ki anyjukkal. A bejövő ragadozók kémkedése érdekében a zebu szeme a feje oldalán van, vízszintes pupillákkal, hogy hatalmas látómezőt vegyen körül.

a zebusok jól alkalmazkodnak a túléléshez India melegebb, szárazabb éghajlatán (és nagy toleranciát mutatnak az aszályok és az éhínségek ellen) két speciális adaptációnak köszönhetően. Először is, a zebus több verejtékmirigyet tartalmaz a testén, mint bármely más szarvasmarha. Másodszor, csakúgy, mint a tevék, a zebu púpja praktikus tárolóegységként szolgál a tápanyagok számára, amelyekhez akkor lehet hozzáférni, ha kevés az élelmiszer. A zebusok nagyon ellenállnak a vírusoknak, betegségeknek és parazitáknak is. Ez teszi őket a világ számos déli vagy trópusi régiójában az előnyben részesített szarvasmarha-típusnak.

Zebu élőhely

a zebut eredetileg Dél-Ázsiában háziasították, és Indiában a háziasított szarvasmarhák domináns formájává vált. Innen terjedt el a globális Dél nagy részén, beleértve a Közel-Keletet, Afrikát, Dél-Amerikát, valamint Európa és Észak-Amerika egyes részeit, ahol az emberek helyi szarvasmarhákkal keresztezték, hogy egyedi fajtákat hozzanak létre. A zebusok inkább a nyílt gyepeket és síkságokat részesítik előnyben, ahol a táplálék a leggyakoribb.

Zebu diéta

a zebu étrendje teljes egészében füvekből, lóhere, szárak, virágok és más növényi anyagok. Annak érdekében, hogy eltartsa magát, a zebu naponta körülbelül 150 font növényzetet fogyaszthat (a fajta súlyától függően). Legfeljebb nyolc órát legel, és ideje hátralévő részét pihenéssel és rágással tölti.

Zebu ragadozók és fenyegetések

mérete és állományalapú életmódja miatt a zebunak nincs természetes ragadozója, kivéve a farkast, az oroszlánt, a medvét és néhány más ragadozót. Ezek a ragadozók szinte mindig inkább egy fiatal, idős, beteg vagy elszigetelt zebut támadnak meg, nem pedig egy teljesen felnőtt felnőttet, aki védi az állományt. Közvetlen fenyegetés esetén a zebu akár 25 km / h sebességgel is elfuthat, vagy megállhatja a helyét és harcolhat a szarvával. A háziasított szarvasmarhákat nyilvánvalóan nagy számban vágják le az emberek, de mivel évente oly sokat tenyésztenek, ezek a világ egyik legelterjedtebb emlősfajai.

Zebu reprodukció, csecsemők és élettartam

a zebu hierarchikus szervezete miatt az állomány domináns hímje kizárólagos tenyésztési jogokat tart fenn az összes nőstény számára, és képes egész évben szaporodni egy adott évszak helyett. Miután a domináns bika impregnálta, a nőstény egyszerre körülbelül kilenc hónapig egyetlen borjút hordoz. A születési folyamat kihívásai miatt ritkán termel ikreket.

bár születéskor képes állni és járni, a borjú ennek ellenére erősen függ az anyjától, akivel nagyon szoros kötelék van. A tehén az élet első hat hónapjában ápolja a borjút, miközben az egész csorda kritikus szerepet játszik annak védelmében és kiképzésében, amíg a borjú el nem éri függetlenségét. A zebu az ivarérettséget valahol egy-két év között éri el, a tipikus várható élettartam pedig körülbelül 20 év, körülbelül ugyanolyan hosszú, mint a többi szarvasmarha.

Zebu népesség

becslések szerint jelenleg több mint 200 millió zebus él a bolygón. E zebu fajták többsége még mindig Indiában él, de milliók vannak szétszórva a világ többi részén, különösen Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Egyes fajtákat értékesebbnek vagy kívánatosabbnak tartanak, mint másokat, így a népesség száma fajtánként kissé változhat.

Zebus az állatkertben

a miniatűr zebu egy nagyon népszerű kiállítás az Egyesült Államokban, mert megközelíthető és engedelmes temperamentum. A környéken élők számára a Saint Louis Állatkert gyermekrészlegében és a Zoo New England barnyard részében található. Ez is egy kiemelkedő kiállítás a Sunset Zoo Manhattan, Kansas, a Hattiesburg Állatkert Mississippi, a hátborzongató Állatkert Pennsylvania, a Virginia Zoo Norfolk, A Happy Hollow Park és állatkert San Jose, és a Greater Vancouver Zoo Kanadában. A miniatűr zebu mellett az illinoisi Peoria Állatkert az egyik nagyobb zebu fajtát tartja a kontakt pajta szakaszban.

mind az 5 állat megtekintése, amelyek Z-vel kezdődnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.