Cheetah Faktaark

Cheetah (Acinonyx jubatus): en stor katt innfødt Til Afrika og sentrale Iran.

Kingdom: | Animalia
Phylum: | Chordata
Klasse: | Mammalia
Rekkefølge: | Carnivora
Familie: | Felidae
Slekt: | Acinonyx
Arter: / Jubatus

Cheetahs er verdens raskeste land pattedyr. De kan nå hastigheter opp til 65 miles per time og akselerere fra 0 til 70 mph på bare 3 sekunder.

Størrelse og Vekt:

Cheetahs veier vanligvis mellom 84 til 143 pounds, med menn litt større enn kvinner. Lengden kan variere fra 45 til 55 tommer, med halen opp til 33 tommer.

Utseende:

cheetahen er kjent for sin gylden-gule, svarte flekkete pels. Geparder er slanke og har muskuløse, lange ben-i forhold til kroppsstørrelsen sammenlignet med andre katter. De har et lite, avrundet hode som ligger på en lang nakke, en fleksibel ryggrad og et dypt bryst. Cheetahs har store nesebor for økt oksygeninntak og høyt sett øyne med et 210 graders synsfelt. De har karakteristiske svarte «tåremerker» som løper fra det indre hjørnet av hvert øye til munnen som kan fungere som en antirefleksmekanisme for dagtidsjakt.

De har andre distinkte funksjoner som hjelper med hastigheten, for eksempel spesielle pads på føttene for trekkraft. Deres lange hale fungerer som ror og hjelper med balanse. I motsetning til andre katter, kan de ikke trekke tilbake klørne, en tilpasning for å opprettholde trekkraft som en fotballspillers klosser.

Kosthold:

Cheetahs er rovdyr som jakter om dagen, vanligvis når det er kjøligere ved daggry eller skumring. Deres kosthold består av kjøtt av antilope, bakken-bolig fugler, kaniner, pinnsvin, og strutser. Det tar mye energi for en gepard å jage ned sine byttedyr, så det er vanligvis en utvinning perioden etter en jakt. Cheetahs må spise raskt for å unngå at måltidet blir stjålet av andre rovdyr som løver, gribber eller hyener.

Habitat:

Cheetahs kan leve i en rekke habitater, men foretrekker å leve i gressletter og åpne sletter.

Geografi:

Cheetahs finnes hovedsakelig i de østlige Og sørlige områdene I Afrika sør for Sahara-Ørkenen. Små populasjoner av cheetahs finnes i Nord-Afrika og Iran.

Avl:

i paringsperioden lager cheetah menn en unik lyd kalt en «stamme-bark.»Det er en veldig rytmisk og repeterende samtale som høres ut som et kryss mellom en purr og en rommelig mage. Stammebarken ser ut til å spille en rolle i å få en tilgjengelig kvinne «i humør» for avl.

kvinnelige geparder treffer seksuell modenhet rundt 20 til 24 måneder. Etter en tre måneders drektighetstid, en kvinnelig gepard vanligvis føder tre til fem unger på gang. Cubs er født med alle sine flekker og har en stripe av lang, sølv pels kalt en mantel, som går nedover ryggen. Denne ekstra pelsen kan bidra til å beskytte ungen fra vær eller kamuflere den i det høye gresset.

når unger når omtrent seks måneder, lærer moren dem hvordan de skal jakte og unngå rovdyr. Cubs bor sammen med sine mødre i ca 18 måneder. Moren flytter unger ofte for beskyttelse mot rovdyr. Cheetah cubs har en høy dødelighet, og forskere fant at løver og hyener dreper opptil 70 prosent av cheetah cubs. Etter at deres mor forlater, kullmates bo sammen i ca seks til åtte måneder. Hunnene deretter hodet av å leve på egenhånd, mens hannene bo sammen i små grupper kalt koalisjoner før de er modne.

Sosial Struktur:

med unntak av noen mor-datter-par, er kvinnelige geparder generelt ensomme og jakter alene. Hunnene øker sine unger alene. Etter 18 måneder går moren, og unger danner en søskengruppe som holder seg sammen en annen 6 måneder. De kvinnelige unger deretter forlate, og hannene forbli sammen for livet i en gruppe kalt en » koalisjon.»

Levetid:

median levetid for cheetahs i naturen er ca 12 år.

Trusler:

konflikt Mellom menneske og dyreliv er en stor trussel mot geparder. Etter hvert som deres habitat og tilgjengelige naturlige byttedyr minker, har cheetahs en tendens til å møte konflikt med bønder. Cheetahs er mer sannsynlig å angripe husdyr, noe som resulterer i at bønder dreper dem som gjengjeldelse.Tap Av Habitat er en annen stor trussel mot geparder, ettersom menneskelige aktiviteter ekspanderer i gepardens habitat. Geparder trenger store områder av tilkoblet habitat for å overleve, da det er en lav tetthet av katten over sitt område. Den ulovlige dyrehandelen og eksotisk kjæledyrhandel er andre store trusler mot arten. Cheetahs er ofte poached for huden deres.

Bevaringsstatus:

Geparder er Oppført Som Sårbare på IUCNS liste over truede arter.

Bevaringsarbeid:

Bevaringsgrupper arbeider for å beskytte arten. Wildlife parker I Afrika bidra til å beskytte noen av pantere som deres habitat krymper. African Wildlife Foundation (AWF) hjelper geparder ved å samarbeide med lokalsamfunn for å skape bærekraftige løsninger for landbruks-og bosetningsvekst og gir insentiver og opplæring i beste praksis. AWF arbeider også for å minimere konflikt mellom mennesker og geparder ved å hjelpe bønder med å beskytte husdyrene sine fra geparder og gi konsolideringsfinansiering til bønder som har mistet buskapen sin til geparder.Cheetah Conservation Fund (CCF) er en annen organisasjon som arbeider for å beskytte cheetahs. I Namibia har stikkende tornbusk overveldet gårder og gressletter, skadet kattens øyne og fikk dem til å bytte på lettere å fange husdyr. FOR å lette dette problemet sendte CCF tømmerhuggere for å hugge opp penselen for å gjøre det lettere for geparder å jakte. Den resulterende chipped thornbush blir omgjort til blokker og solgt som drivstoff.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.