Zebu

De Zebu is de meest voorkomende ondersoort van gedomesticeerde runderen op het Indiase subcontinent, waar hij van oudsher de rol van werk-of rijdier heeft gediend.

omdat het in het hindoeïsme als een heilig dier werd beschouwd, is de zebu geen belangrijke bron van vlees, en hoewel het voldoende melk kan leveren, is de Zebu ook niet het meest efficiënte melkvee. Ongeveer 70 rassen van Zebu zijn momenteel erkend, velen van hen gemaakt van kruisen met de andere ondersoorten van gedomesticeerde runderen, de taurine. Deze unieke Unie heeft vele nieuwe rassen geproduceerd die passen bij een verscheidenheid van verschillende klimaten en omstandigheden.

5 ongelooflijke Zebu feiten!

  • De Zebu is een dier dat is geëvolueerd uit een nu uitgestorven wilde diersoort genaamd de aurochs. Naar schatting verschenen ze meer dan 8.000 jaar geleden ergens in Zuid-Azië. De zebu verspreidde zich langzaam en bereikte ongeveer 4000 jaar geleden Egypte. De zebu was eigenlijk het eerste type gedomesticeerde vee dat ontstond. Een aparte afstamming brak later af en gaf aanleiding tot alle andere gedomesticeerde runderen, de taurine.populaire rassen zijn de gyr (of gir), de kankrej en de Amerikaanse Brahman.de zebu werd voor het eerst geïntroduceerd in Amerika in de 19e eeuw. Het is gekruist met tal van andere taurine vee, met inbegrip van de Charolais (die resulteerde in de Charbray) en de Angus (die de Brangus geproduceerd). Toen het de kusten van Zuid-Amerika bereikte, creëerden kwekers de nu populaire Indo-Braziliaanse zebu. De mate van fokken wordt alleen beperkt door de menselijke capaciteit om ze te creëren.
  • de zebu heeft soms ook de naam humped cattle of indicine cattle. Indicine is misschien een alternatieve vorm van de ondersoort indicus.
  • de zebu is een dier dat al vele duizenden jaren de menselijke Kunst en cultuur inspireerde. Het is verschenen op munten, architectuur en standbeelden.

Zebu wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam van de Zebu is Bos taurus indicus. Bos is de naam van het geslacht (dat zowel wilde als gedomesticeerde runderen omvat) en is eenvoudig afgeleid van het Latijnse woord voor OS of vee. De soortnaam stier (wat eigenlijk gewoon stier betekent in het Latijn) omvat elk type gedomesticeerd vee op de planeet. Traditioneel verwijst deze naam ook naar het stierachtig astrologisch teken en de Griekse mythologische figuur. Indicus, de Griekse term voor India, verwijst alleen naar de ondersoort van Zebu. Het dier wordt geacht voldoende te verschillen van de andere ondersoorten (die Bos taurus taurus wordt genoemd) om een aparte ondersoort-aanduiding te rechtvaardigen.

net als alle gedomesticeerde runderen is de Zebu nauw verwant aan de bizons, buffels, schapen, geiten en antilopen in de familie van de Bovidae. Alle leden van deze familie behoren tot de Orde van Artiodactyla, of de evenhoevigen. Het enige fysieke kenmerk dat alle leden van deze orde verenigt is de aanwezigheid van Hoeven op de voeten die evenveel gewicht kunnen dragen op twee tenen; vandaar de naam. Veel (maar niet alle) hoefdieren zijn herkauwers die planten verteren door ze te vergisten in de multi-chambered maag.

Zebu uiterlijk

vergeleken met het standaard taurinevee waarmee de meeste mensen bekend zijn, heeft de Zebu veel fysieke verschillen die getuigen van zijn eigen oorsprong. Het wordt gekenmerkt door de prominente gebogen schouders, hangende oren, losse huid (een dauwlap genoemd) rond de nek, en hoorns die naar boven en naar achteren krommen. Grijs is de dominante kleur langs de bovenste helft van het lichaam en de hoeven (steeds zwart bij de schouders), terwijl wit domineert rond de buik en benen. Andere veel voorkomende kleuren zijn bruin of rood, soms voorkomend in een gevlekt patroon.het grootste ras is de sibi bhagnari, die een enorme lengte heeft van 84 inch en tot 3500 pond weegt. Echter, in het algemeen, de typische Zebu ras is minder dan 1.000 pond. De miniatuur zebu (die eigenlijk een natuurlijk voorkomende ras, niet gemaakt door de mens) is de kleinste Zebu ras van alle, met een gewicht van niet meer dan 400 of 500 pond.

De zebu vertoont hoge niveaus van seksueel dimorfisme (dat wil zeggen grote verschillen tussen de geslachten). Een geslachtsrijpe mannelijke Zebu wordt bijna altijd een stier genoemd. Een volwassen vrouwtje, echter, is alleen bekend als een koe na de geboorte van het eerste kalf. Tot die tijd staat het bekend als een vaars. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes, maar beide geslachten groeien hun hele leven hoorns.

net als alle andere runderen is de zebu gespecialiseerd in een ontspannen weidewijze, waarbij hij taai plantaardig materiaal kauwt en verteert dat Voor de meeste andere soorten te moeilijk zou blijken te zijn. Dit proces begint wanneer de Zebu maalt het gras in een cirkelvormige beweging met zijn gespecialiseerde lagere tanden. Als het eenmaal is ingeslikt, gaat het plantenmateriaal dan door het eerste deel van de vierkamervormige maag, de pens, waar het wordt gemengd met bacteriën om het af te breken. Op verschillende tijdstippen wordt het plantaardig materiaal uitgebraakt en gekauwd als een stof genaamd cud. In de laatste kamers breken gespecialiseerde eiwitten af en absorberen ze de voedingsstoffen in de bloedbaan. Het vee kan zo ‘ n 70 tot 100 uur nodig hebben om voedsel te verwerken. Dit is een van de traagste tarieven van een bekend dier.

beslag Zebu-runderen
beslag Zebu-runderen

Zebu-gedrag

De zebu is een sociale soort die samenkomt in grote kuddes voor het hele jaar. Wilde groepen worden geleid door een enkele Stier en bevatten zowel vrouwtjes als hun nakomelingen. De kudde heeft een hiërarchische organisatie, en elk lid van de kudde moet toegeven aan de ene erboven of anders geconfronteerd met represailles en aanvallen. Deze hiërarchieën zijn meestal gebaseerd op factoren zoals leeftijd, geslacht en dominantie, en kalveren worden meestal geboren met dezelfde groepsstatus van de moeder. De hiërarchie is meestal vrij stabiel, wat dient om conflicten te minimaliseren, maar dominante mannetjes kunnen hun status verliezen wanneer ze worden onttroond door een ander mannetje.

vee communiceert met elkaar door middel van aanraking, geluid, visuele signalen en chemische signalen. Gecombineerd met hun uitstekende cognitie, kunnen runderen gemakkelijk andere leden van de kudde identificeren en vormen bijzonder sterke banden met hun moeders. Om inkomende roofdieren te bespioneren, heeft de zebu ogen aan de zijkant van zijn hoofd met horizontale pupillen om een enorm gezichtsveld rondom op te nemen.

de zebus is goed aangepast om te overleven in de hetere, drogere klimaten van India (en hebben ook een hoge tolerantie voor droogtes en hongersnoden) dankzij twee specifieke aanpassingen. Ten eerste bevatten zebus ‘ s meer zweetklieren op hun lichaam dan andere soorten vee. Ten tweede dient de bult van de Zebu, net als kamelen, als een handige opslageenheid voor voedingsstoffen die toegankelijk zijn wanneer voedsel schaars is. Zebus ‘ s zijn ook zeer resistent tegen virussen, ziekten en parasieten. Dit maakt hen de voorkeur soort vee in veel zuidelijke of tropische regio ‘ s van de wereld.

Zebu Habitat

De Zebu werd oorspronkelijk gedomesticeerd in Zuid-Azië en werd de dominante vorm van gedomesticeerd vee in India. Van daaruit verspreidde het zich door het grootste deel van het wereldwijde zuiden, waaronder het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Amerika, en delen van Europa en Noord-Amerika, waar mensen het kruisten met lokale runderen om unieke rassen te creëren. Zebus geeft de voorkeur aan de open graslanden en vlaktes waar voedsel het meest overvloedig is.

Zebu-dieet

Het Zebu-dieet bestaat volledig uit grassen, klavertjes, stengels, bloemen en ander plantaardig materiaal. Om zichzelf te onderhouden, kan de Zebu ongeveer 150 pond vegetatie per dag consumeren (afhankelijk van het gewicht van het ras). Hij graast tot acht uur en brengt de rest van zijn tijd door met rusten en kauwen.

Zebu-predatoren en bedreigingen

vanwege zijn grootte en kuddegebaseerde levensstijl heeft de Zebu geen natuurlijke predatoren behalve de wolf, leeuw, beer en enkele andere carnivoren. Deze roofdieren vallen bijna altijd liever een jonge, oude, zieke of geïsoleerde Zebu aan dan een volwassen VOLWASSENE die de bescherming van de kudde heeft. Als de zebu direct wordt bedreigd, kan hij vluchten met snelheden tot 25 km / u of zich staande houden en vechten met zijn hoorns. Gedomesticeerde runderen worden duidelijk in grote aantallen geslacht door mensen, maar omdat er elk jaar zoveel worden gefokt, zijn ze een van de meest voorkomende zoogdiersoorten in de wereld.

Zebu voortplanting, baby ‘ s en levensduur

door de hiërarchische organisatie van de Zebu behoudt het dominante mannetje van de kudde exclusieve fokrechten voor alle vrouwtjes en heeft hij de mogelijkheid om het hele jaar door te fokken in plaats van één specifiek seizoen. Eenmaal bevrucht door de dominante stier, draagt het vrouwtje een enkel Kalf voor ongeveer negen maanden per keer. Vanwege de uitdagingen die het geboorteproces met zich meebrengt, produceert ze zelden tweelingen.

hoewel het kalf kan staan en lopen bij de geboorte, is het kalf toch sterk afhankelijk van zijn moeder, met wie het een zeer nauwe band heeft. De koe verzorgt het kalf gedurende de eerste zes levensmaanden, terwijl de hele kudde een cruciale rol speelt in de bescherming en training totdat het kalf zijn onafhankelijkheid bereikt. De Zebu bereikt seksuele rijpheid ergens tussen een en twee jaar, en de typische levensverwachting is ongeveer 20 jaar, ongeveer dezelfde lengte van andere runderen.

Zebu populatie

geschat wordt dat er op dit moment meer dan 200 miljoen Zebu ‘ s op de planeet leven. De meeste van deze Zebu rassen wonen nog steeds in India, maar er zijn miljoenen meer verspreid over de rest van de wereld, met name in Afrika en Zuidoost-Azië. Sommige rassen worden als waardevoller of wenselijker beschouwd dan andere, dus het aantal populaties kan nogal variëren per ras.

zebus in de dierentuin

de miniatuur zebu is een zeer populaire tentoonstelling in de Verenigde Staten vanwege zijn toegankelijke en volgzame temperament. Voor mensen in de omgeving, Het kan worden gevonden op de kinderafdeling van de Saint Louis Zoo en de barnyard sectie van Zoo New England. Het is ook een prominente tentoonstelling in de Sunset Zoo in Manhattan, Kansas, De Hattiesburg Zoo in Mississippi, de Eerie Zoo in Pennsylvania, de Virginia Zoo in Norfolk, het Happy Hollow Park and Zoo in San Jose, en de Greater Vancouver Zoo in Canada. Naast de miniatuur zebu, houdt de Peoria Zoo in Illinois een van de grotere Zebu rassen in de contact stal sectie.

bekijk alle 5 dieren die beginnen met Z

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.