Zebu

zebu jest najczęstszym podgatunkiem udomowionego bydła na subkontynencie indyjskim, gdzie tradycyjnie pełnił rolę zwierzęcia pracującego lub ujeżdżającego.

ponieważ w hinduizmie było uważane za święte zwierzę, zebu nie jest znaczącym źródłem mięsa i chociaż może dostarczyć dużo mleka, zebu nie jest również najbardziej wydajnym bydłem mlecznym. Obecnie uznaje się około 70 ras zebu, wiele z nich powstało z krzyżówek z innymi podgatunkami udomowionego bydła, tauryną. Ten unikalny związek wyprodukował wiele nowych ras, które pasują do różnych klimatów i okoliczności.

5 niesamowitych faktów Zebu!

  • zebu jest zwierzęciem, które wyewoluowało z wymarłego obecnie dzikiego gatunku bydła zwanego turuchami. Szacuje się, że po raz pierwszy pojawiły się ponad 8000 lat temu gdzieś w południowej Azji. Zebu następnie powoli rozprzestrzenił się i dotarł do Egiptu około 4000 lat temu. Zebu było w rzeczywistości pierwszym rodzajem udomowionego bydła, które powstało. Oddzielna linia później zerwała się i dała początek wszystkim innym udomowionym bydłu, taurynie.
  • popularne rasy obejmują gyr (lub gir), kankrej i amerykański Brahman.
  • zebu zostało po raz pierwszy wprowadzone do Ameryki w XIX wieku. Został skrzyżowany z wieloma innymi bydłami tauryńskimi, w tym Charolais (co zaowocowało Charbray) i Angus (co wyprodukowało Brangus). Kiedy dotarł do wybrzeży Ameryki Południowej, hodowcy stworzyli popularne obecnie Indo-brazylijskie zebu. Tempo rozmnażania jest ograniczone jedynie przez zdolność człowieka do ich tworzenia.
  • zebu bywa też czasem nazywane bydłem humpedowym lub indicine cattle. Indicine jest być może alternatywną formą nazwy podgatunku indicus.
  • zebu jest zwierzęciem, które od tysięcy lat inspiruje ludzką sztukę i kulturę. Pojawił się na monetach, architekturze i posągach.

nazwa naukowa Zebu

naukowa nazwa zebu to Bos taurus indicus. Bos to nazwa rodzaju (który obejmuje zarówno dzikie, jak i udomowione bydło) i wywodzi się po prostu od łacińskiego słowa oznaczającego wół lub bydło. Nazwa gatunkowa byk (co właściwie oznacza byk po łacinie) obejmuje każdy rodzaj udomowionego bydła na planecie. Tradycyjnie nazwa ta odnosiła się również do przypominającego byka znaku astrologicznego i greckiej postaci mitologicznej. Indicus, Greckie określenie Indii, odnosi się tylko do podgatunku zebu. Uważa się, że zwierzę różni się na tyle od innych podgatunków bydła (które nazywa się Bos taurus taurus), aby uzasadnić osobne oznaczenie podgatunku.

podobnie jak wszystkie udomowione bydło, zebu jest blisko spokrewnione z żubrami, bawołami, owcami, kozami i antylopami z rodziny Bovidae. Wszyscy członkowie tej rodziny należą do rzędu parzystokopytnych lub parzystokopytnych. Jedyną cechą fizyczną, która łączy wszystkich członków tego rzędu, jest obecność kopyt na stopach, które mogą nosić ciężar równo na dwóch palcach; stąd nazwa. Wiele (ale nie wszystkie) zwierząt kopytnych to przeżuwacze, które trawią rośliny, fermentując je w wielokomorowym żołądku.

wygląd Zebu

w porównaniu do standardowego bydła taurynowego, z którym większość ludzi jest zaznajomiona, zebu ma wiele fizycznych różnic, które świadczą o jego odrębnym pochodzeniu. Charakteryzuje się wydatnymi garbowanymi ramionami, opadającymi uszami, luźną skórą (zwaną dewlap) wokół szyi i rogami, które krzywią się w górę iz powrotem. Szary jest dominującym kolorem wzdłuż górnej połowy ciała i kopyt (staje się czarny w pobliżu ramion), podczas gdy biały dominuje wokół brzucha i nóg. Inne typowe kolory to brązowy lub czerwony, czasami występujące w plamistym wzorze.

największą rasą jest Sibi bhagnari, który mierzy ogromny 84 cali długości i do 3500 funtów wagi. Jednak ogólnie typowa rasa zebu jest mniejsza niż 1000 funtów. Miniaturowe zebu (które w rzeczywistości jest rasą naturalnie występującą, nie stworzoną przez ludzi) jest najmniejszą rasą zebu ze wszystkich, ważącą nie więcej niż 400 lub 500 funtów.

zebu wykazuje wysoki poziom dymorfizmu płciowego (co oznacza duże różnice między płciami). Dojrzały płciowo samiec zebu jest prawie zawsze nazywany bykiem. Dorosła samica jest jednak znana jako krowa dopiero po urodzeniu pierwszego cielaka. Do tego czasu znana jest jako jałówka. Samce są przeciętnie większe od samic, ale obie płcie przez całe życie wyrastają z rogów.

podobnie jak wszystkie inne bydło, zebu specjalizuje się w spokojnym wypasie, w którym żuje i trawi twardą materię roślinną, która byłaby zbyt trudna dla większości innych gatunków. Proces ten rozpoczyna się, gdy zebu Miele trawę kolistym ruchem za pomocą wyspecjalizowanych dolnych zębów. Po połknięciu, Materia roślinna przechodzi przez pierwszą część czworonożnego żołądka, żwacz, gdzie miesza się z bakteriami, aby ją rozbić. W różnych odstępach czasu Materia roślinna jest zwracana i przeżuwana jako substancja zwana cud. W końcowych komorach wyspecjalizowane białka rozkładają się i wchłaniają składniki odżywcze do krwiobiegu. Przetworzenie pokarmu może zająć bydłu od 70 do 100 godzin. Jest to jeden z najwolniejszych stawek spośród wszystkich znanych zwierząt.

stado bydła zebu
stado bydła zebu

zachowanie Zebu

zebu jest gatunkiem społecznym, który gromadzi się w dużych stadach przez cały rok. Dzikie grupy prowadzone są przez jednego byka i zawierają zarówno samice, jak i ich potomstwo. Stado ma hierarchiczną organizację, a każdy członek stada musi ustąpić temu, który jest nad nim, w przeciwnym razie musi stawić czoła odwetom i atakom. Hierarchie te są zwykle oparte na takich czynnikach, jak wiek, płeć i dominacja, a cielęta zazwyczaj rodzą się z tym samym statusem grupy matki. Hierarchia jest zwykle dość stabilna, co służy minimalizacji konfliktów, ale dominujące samce mogą stracić swój status, gdy zostaną zdetronizowane przez innego samca.

bydło komunikuje się ze sobą za pomocą dotyku, dźwięku, sygnałów wizualnych i sygnałów chemicznych. W połączeniu z doskonałym poznaniem bydło może łatwo zidentyfikować innych członków stada i stworzyć szczególnie silne więzi z matkami. Aby szpiegować nadchodzące drapieżniki, zebu ma oczy z boku głowy z poziomymi źrenicami, które zajmują ogromne pole widzenia wokół niego.

zebu są dobrze przystosowane do przetrwania w gorętszym, bardziej suchym klimacie Indii (a także mają wysoką tolerancję na susze i głód) dzięki dwóm specyficznym adaptacjom. Po pierwsze, zebu zawierają więcej gruczołów potowych na ciele niż jakiekolwiek inne rodzaje bydła. Po drugie, podobnie jak wielbłądy, garb zebu służy jako poręczny magazyn składników odżywczych, do których można uzyskać dostęp, gdy brakuje jedzenia. Zebu są również bardzo odporne na wirusy, choroby i pasożyty. To czyni je preferowanym rodzajem bydła w wielu południowych lub tropikalnych regionach świata.

siedlisko Zebu

zebu zostało pierwotnie udomowione w południowej Azji i stało się dominującą formą udomowionego bydła w Indiach. Stamtąd rozprzestrzenił się przez większość globalnego Południa, w tym na Bliski Wschód, Afrykę, Amerykę Południową oraz części Europy i Ameryki Północnej, gdzie ludzie krzyżowali go z lokalnym bydłem, aby stworzyć unikalne rasy. Zebus preferuje otwarte łąki i równiny, gdzie pożywienie jest najbardziej obfite.

dieta Zebu

dieta zebu składa się w całości z traw, koniczyny, łodyg, kwiatów i innego materiału roślinnego. Aby się utrzymać, zebu może spożywać około 150 funtów roślin dziennie (w zależności od wagi rasy). Żeruje do ośmiu godzin, a resztę czasu spędza odpoczywając i żując cuda.

Zebu drapieżniki i zagrożenia

ze względu na swoje rozmiary i stadny tryb życia, zebu nie ma naturalnych drapieżników z wyjątkiem wilka, lwa, niedźwiedzia i kilku innych mięsożerców. Te drapieżniki prawie zawsze wolą atakować młode, stare, chore lub odizolowane zebu niż dorosłego dorosłego, który ma ochronę stada. W przypadku bezpośredniego zagrożenia, zebu może uciec z prędkością do 25 mph lub stanąć na ziemi i walczyć rogami. Udomowione bydło jest oczywiście zabijane w dużych ilościach przez ludzi, ale ponieważ tak wiele jest hodowanych każdego roku, są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych gatunków ssaków na świecie.

rozmnażanie Zebu, dzieci i długość życia

ze względu na hierarchiczną organizację zebu, dominujący samiec w stadzie zachowuje wyłączne prawa hodowlane dla wszystkich samic i ma zdolność rozmnażania przez cały rok zamiast jednego konkretnego sezonu. Po zapłodnieniu przez dominującego byka samica nosi jedno cielę przez około dziewięć miesięcy na raz. Ze względu na wyzwania związane z procesem porodu, rzadko rodzi bliźniaki.

mimo, że jest w stanie stać i chodzić po urodzeniu, cielę jest jednak bardzo zależne od matki, z którą łączy go bardzo bliska więź. Krowa pielęgnuje cielę przez pierwsze sześć miesięcy życia, podczas gdy całe stado odgrywa kluczową rolę w jego ochronie i szkoleniu, dopóki cielę nie osiągnie swojej niezależności. Zebu osiąga dojrzałość płciową gdzieś pomiędzy jednym a dwoma latami, a typowa długość życia wynosi około 20 lat, mniej więcej tyle samo co Inne Bydło.

populacja Zebu

szacuje się, że obecnie na planecie żyje ponad 200 milionów zebu. Większość tych ras zebu nadal mieszka w Indiach, ale jest ich miliony więcej rozsianych po całym świecie, szczególnie w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej. Niektóre rasy są uważane za bardziej wartościowe lub pożądane niż inne, więc liczba ludności może się różnić w zależności od rasy.

Zebus w Zoo

miniaturowe zebu jest bardzo popularnym eksponatem w całych Stanach Zjednoczonych ze względu na przystępny i łagodny temperament. Dla osób w okolicy można go znaleźć w sekcji dziecięcej Zoo w Saint Louis i sekcji barnyard Zoo w Nowej Anglii. Jest również eksponatem w Sunset Zoo na Manhattanie w Kansas, Hattiesburg Zoo w Mississippi, Eerie Zoo w Pensylwanii, Virginia Zoo w Norfolk, Happy Hollow Park i Zoo w San Jose oraz Greater Vancouver Zoo w Kanadzie. Oprócz miniaturowego zebu, Zoo w Peoria w Illinois trzyma jedną z większych ras zebu w sekcji kontaktowej.

Zobacz wszystkie 5 zwierząt zaczynających się od Z

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.