Cheetah Fact Sheet

Cheetah (Acinonyx jubatus): o pisică mare originară din Africa și Iranul central.

Regatul: | Animalia
filum: | Chordata
Clasa: | Mammalia
ordin: | Carnivora
familie: | Felidae
gen: | Acinonyx
specie:/jubatus

ghepardii sunt cel mai rapid mamifer terestru din lume. Acestea pot atinge viteze de până la 65 de mile pe oră și pot accelera de la 0 la 70 mph în doar 3 secunde.

dimensiunea și greutatea:

ghepardii cântăresc de obicei între 84 și 143 de kilograme, cu masculi puțin mai mari decât femelele. Lungimea lor poate varia de la 45 la 55 de centimetri, cu coada de până la 33 de centimetri.

aspect:

Ghepardul este cunoscut pentru blana sa galben-aurie, cu pete negre. Ghepardii sunt subțiri și au picioare musculare, lungi — în raport cu dimensiunea corpului lor în comparație cu alte pisici. Au un cap mic, rotunjit, care este așezat pe un gât lung, o coloană vertebrală flexibilă și un piept adânc. Ghepardii au nări mari pentru un aport crescut de oxigen și ochi înalți, cu un câmp vizual de 210 grade. Au „urme de lacrimă” negre distincte care rulează de la colțul interior al fiecărui ochi până la gură, care pot servi drept mecanism anti-orbire pentru vânătoarea în timpul zilei.

au alte caracteristici distincte care ajută la viteza lor, cum ar fi tampoane speciale pe picioare pentru tracțiune. Coada lor lungă acționează ca o cârmă și ajută la echilibru. Spre deosebire de alte pisici, ele nu își pot retrage ghearele, o adaptare pentru a ajuta la menținerea tracțiunii ca și picioarele unui jucător de fotbal.

dieta:

ghepardii sunt carnivore care vânează în timpul zilei, de obicei când este mai rece în zori sau în amurg. Dieta lor constă din carne de antilope, păsări care locuiesc la sol, iepuri, Porcupine și struți. Este nevoie de multă energie pentru ca un ghepard să-și alunge prada, deci există de obicei o perioadă de recuperare după o urmărire. Ghepardii trebuie să mănânce repede pentru a evita ca masa lor să fie furată de alte carnivore, cum ar fi leii, vulturii sau hienele.

Habitat:

ghepardii pot trăi într-o varietate de habitate, dar preferă să trăiască în pajiști și câmpii deschise.

Geografie:

ghepardii se găsesc în principal în estul și sudul Africii, la sud de deșertul Sahara. Populații mici de ghepardi pot fi găsite în Africa de Nord și Iran.

reproducere:

în timpul sezonului de împerechere, masculii ghepard fac un sunet unic numit „bâlbâit-scoarță.”Este un apel foarte ritmic și repetitiv, care sună ca o încrucișare între un tors și un stomac care se zvârcolește. Coaja de bâlbâială pare să joace un rol în obținerea unei femei disponibile „în starea de spirit” pentru reproducere. ghepardii de sex feminin au atins maturitatea sexuală în jur de 20 până la 24 de luni. După o perioadă de gestație de trei luni, un ghepard feminin dă naștere de obicei la trei până la cinci pui la timp. Puii se nasc cu toate petele lor și au o dungă de blană lungă, argintie numită manta, care le curge pe spate. Această blană suplimentară poate ajuta la protejarea puiului de vreme sau la camuflarea acestuia în iarba înaltă.

când puii ajung la vârsta de aproximativ șase luni, mama îi învață cum să vâneze și să evite prădătorii. Puii trăiesc cu mamele lor timp de aproximativ 18 luni. Mama mută puii frecvent pentru protecție împotriva prădătorilor. Puii de ghepard au o rată ridicată a mortalității, iar cercetătorii au descoperit că leii și hienele ucid până la 70% din puii de ghepard. După ce mama lor pleacă, colegii de gunoi rămân împreună încă șase până la opt luni. Femelele se îndreaptă apoi să trăiască singure, în timp ce masculii rămân împreună în grupuri mici numite coaliții până când sunt maturi.

structura socială:

cu excepția unor perechi mamă-fiică, ghepardii de sex feminin sunt în general solitari și vânează singuri. Femelele își cresc puii singuri. După 18 luni, mama pleacă, iar puii formează un grup de frați care rămâne împreună încă 6 luni. Puii de sex feminin pleacă apoi, iar bărbații rămân împreună pe viață într-un grup numit „coaliție”.”

durata de viață:

speranța medie de viață pentru ghepardi în sălbăticie este de aproximativ 12 ani.

amenințări:

conflictul dintre viața umană și viața sălbatică este o amenințare majoră pentru ghepardi. Pe măsură ce habitatul lor și prada naturală disponibilă scad, ghepardii tind să se confrunte cu conflicte cu fermierii. Ghepardii sunt mai predispuși să atace animalele, ducând la uciderea fermierilor în represalii.

pierderea habitatului este o altă amenințare majoră pentru ghepardi, pe măsură ce activitățile umane se extind în habitatul ghepardului. Ghepardii au nevoie de zone mari de habitat conectat pentru supraviețuirea lor, deoarece există o densitate scăzută a pisicii în toată gama sa. Comerțul ilegal cu animale sălbatice și comerțul exotic cu animale de companie sunt alte amenințări majore pentru specie. Ghepardii sunt adesea braconați pentru pielea lor.

starea de conservare:

ghepardii sunt enumerați ca vulnerabili pe lista IUCN a speciilor pe cale de dispariție.

eforturile de conservare:

grupurile de conservare lucrează pentru a proteja specia. Parcurile sălbatice din Africa ajută la protejarea unora dintre ghepardi pe măsură ce habitatul lor se micșorează. Fundația africană pentru animale sălbatice (AWF) ajută ghepardii colaborând cu comunitățile locale pentru a crea soluții durabile pentru creșterea agriculturii și a așezărilor și oferă stimulente și instruire cu privire la cele mai bune practici. AWF lucrează, de asemenea, pentru a minimiza conflictul om-ghepard, ajutând fermierii să-și protejeze animalele de ghepardi și oferind finanțare de consolidare pentru fermierii care și-au pierdut animalele în fața ghepardilor.Fondul de conservare a ghepardului (CCF) este o altă organizație care lucrează pentru a proteja ghepardii. În Namibia, tufa de spini înțepători a copleșit fermele și pajiștile, rănind ochii pisicilor și determinându-le să pradă animale mai ușor de prins. Pentru a ușura această problemă, CCF a trimis tocătoare de lemn pentru a tăia peria pentru a facilita vânătoarea ghepardilor. Ghimpele cioplit rezultat este transformat în blocuri și vândut ca combustibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.