Zebu

zebu este cea mai comună subspecie de bovine domesticite de pe subcontinentul Indian, unde a servit în mod tradițional rolul unui animal de lucru sau de călărie.

deoarece a fost considerat un animal sacru în Hinduism, zebu nu este o sursă semnificativă de carne și, deși poate furniza mult lapte, zebu nu este nici cel mai eficient bovine de lapte. Aproximativ 70 de rase de zebu sunt recunoscute în prezent, multe dintre ele create din cruci cu celelalte subspecii de bovine domesticite, taurina. Această uniune unică a produs multe rase noi care se potrivesc unei varietăți de climate și circumstanțe diferite.

5 fapte incredibile Zebu!

  • zebu este un animal care a evoluat dintr-o specie sălbatică acum dispărută de bovine numită Zimbru. Se estimează că au apărut pentru prima dată cu mai bine de 8.000 de ani în urmă undeva în sudul Asiei. Zebu s-a răspândit apoi încet și a ajuns în Egipt în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Zebu a fost de fapt primul tip de bovine domesticite care a apărut. O descendență separată s-a rupt ulterior și a dat naștere tuturor celorlalte bovine domesticite, taurina.
  • rasele populare includ gyr (sau gir), kankrej și Brahmanul American.zebu a fost introdus pentru prima dată în America în secolul al 19-lea. A fost încrucișat cu numeroase alte bovine taurine, inclusiv Charolais (care a dus la Charbray) și Angus (care a produs Brangus). Când a ajuns pe țărmurile Americii de Sud, crescătorii au creat acum popularul Zebu Indo-Brazilian. Rata de reproducere este limitată doar de capacitatea umană de a le crea.
  • zebu, de asemenea, uneori, merge de numele de bovine cu cocoașă sau bovine indicine. Indicine este probabil o formă alternativă a denumirii subspecii indicus.zebu este un animal care a inspirat arta și cultura umană de mii de ani. A apărut pe monede, arhitectură și statui.

denumirea științifică Zebu

denumirea științifică a zebu este Bos taurus indicus. Bos este numele genului (care include atât bovine sălbatice, cât și domestice) și derivă pur și simplu din cuvântul Latin pentru bou sau bovine. Numele speciei taurus (care de fapt înseamnă doar taur în Latină) include fiecare tip de bovine domesticite de pe planetă. În mod tradițional, acest nume s-a referit și la semnul astrologic asemănător taurului și la figura mitologică greacă. Indicus, termenul grecesc pentru India, se referă numai la subspecia zebu. Animalul este considerat a fi suficient de diferit de celelalte subspecii de bovine (care se numește Bos taurus taurus) pentru a justifica o desemnare separată a subspecii.

ca toate bovinele domesticite, zebu este strâns legat de bizoni, bivoli, oi, capre și antilope din familia Bovidae. Toți membrii acestei familii aparțin ordinului Artiodactyla sau ungulatelor uniforme. Singura caracteristică fizică care unește toți membrii acestui ordin este prezența copitelor pe picioare care pot suporta greutatea egală pe două degete; de unde și numele. Multe (dar nu toate) ungulate sunt rumegătoare care digeră plantele fermentându-le în stomacul cu mai multe camere.

aspectul Zebu

în comparație cu bovinele taurine standard cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați, zebu are multe diferențe fizice care atestă originea sa separată. Se caracterizează prin umerii proeminenți, urechile căzute, pielea liberă (numită pălărie) în jurul gâtului și coarnele care se curbează în sus și în spate. Griul este culoarea dominantă de-a lungul jumătății superioare a corpului și a copitelor (devenind negru lângă umeri), în timp ce albul domină în jurul burții și picioarelor. Alte culori comune includ maro sau roșu, care apar uneori într-un model reperat.

cea mai mare rasa este Sibi bhagnari, care masoara un masiv 84 cm lungime și până la 3.500 de lire sterline în greutate. Cu toate acestea, în general, rasa tipică zebu este mai mică de 1.000 de lire sterline. Zebu miniatural (care este de fapt o rasă naturală, care nu este creată de oameni) este cea mai mică rasă zebu dintre toate, cântărind nu mai mult de 400 sau 500 de kilograme.

zebu prezintă niveluri ridicate de dimorfism sexual (adică diferențe mari între sexe). Un zebu masculin matur sexual este aproape întotdeauna numit taur. Cu toate acestea, o femelă adultă este cunoscută doar ca vacă după ce a născut primul vițel. Până atunci, este cunoscută sub numele de junincă. Bărbații tind să fie mai mari decât femelele în medie, dar ambele sexe cresc coarne de-a lungul vieții.

ca toate celelalte bovine, zebu este specializat pentru un stil de viață de pășunat pe îndelete, în care mestecă și digeră materii vegetale dure, care s-ar dovedi prea dificile pentru majoritatea celorlalte specii. Acest proces începe atunci când zebu macină iarba într-o mișcare circulară cu dinții inferiori specializați. Odată înghițită, materia vegetală trece prin prima parte a stomacului cu patru camere, rumenul, unde este amestecată cu bacterii pentru a o descompune. La intervale diferite, materia vegetală este regurgitată și mestecată ca o substanță numită cud. În camerele finale, proteinele specializate se descompun și absorb nutrienții în sânge. Vitele pot avea nevoie de aproximativ 70 până la 100 de ore doar pentru a procesa mâncarea. Aceasta este printre cele mai lente rate ale oricărui animal cunoscut.

turma de vite zebu
turma de vite zebu

comportamentul Zebu

zebu este o specie socială care se adună împreună în turme mari pentru întregul an. Grupurile sălbatice sunt conduse de un singur taur și conțin atât femele, cât și descendenții lor. Turma are o organizare ierarhică și fiecare membru al turmei trebuie să cedeze celui de deasupra ei sau altfel se confruntă cu represalii și atacuri. Aceste ierarhii se bazează de obicei pe factori precum vârsta, sexul și dominanța, iar vițeii se nasc de obicei cu același statut de grup al mamei. Ierarhia este de obicei destul de stabilă, ceea ce servește la minimizarea conflictelor, dar bărbații dominanți își pot pierde statutul atunci când sunt detronați de un alt bărbat.

bovinele comunică între ele prin atingere, sunet, indicii vizuale și semnale chimice. Combinate cu cunoașterea lor excelentă, bovinele pot identifica cu ușurință alți membri ai efectivului și pot forma legături deosebit de puternice cu mamele lor. Pentru a spiona prădătorii care intră, zebu are ochi pe partea laterală a capului cu pupile orizontale pentru a lua un câmp vizual masiv în jurul său.

zebu-urile sunt bine adaptate pentru supraviețuire în climatele mai calde și mai uscate din India (și au, de asemenea, o toleranță ridicată pentru secetă și foamete) datorită a două adaptări specifice. În primul rând, zebus conțin mai multe glande sudoripare pe corpul lor decât orice alte tipuri de bovine. În al doilea rând, la fel ca cămilele, cocoașa zebu servește ca unitate de depozitare la îndemână pentru substanțele nutritive care pot fi accesate atunci când alimentele sunt rare. Zebus sunt, de asemenea, foarte rezistente la viruși, boli și paraziți. Acest lucru le face tipul preferat de bovine în multe regiuni sudice sau tropicale ale lumii.

Zebu Habitat

zebu a fost inițial domesticit în Asia de Sud și a devenit forma dominantă de bovine domesticite în India. De acolo s-a răspândit în cea mai mare parte a sudului global, inclusiv în Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud și părți din Europa și America de Nord, unde oamenii l-au traversat cu vite locale pentru a crea rase unice. Zebus preferă pajiștile deschise și câmpiile unde mâncarea este cea mai abundentă.

dieta Zebu

dieta zebu constă în întregime din ierburi, trifoi, tulpini, flori și alte materiale vegetale. Pentru a se întreține, zebu poate consuma în jur de 150 de kilograme de vegetație pe zi (în funcție de greutatea rasei). Pășune până la opt ore și își petrece restul timpului odihnindu-se și mestecând mâncare.

prădători și amenințări de Zebu

datorită dimensiunii și stilului său de viață bazat pe turmă, zebu nu are prădători naturali, cu excepția lupului, leului, ursului și a altor câteva carnivore. Acești prădători preferă aproape întotdeauna să atace un zebu tânăr, bătrân, bolnav sau izolat, mai degrabă decât un adult adult care are protecția turmei. Dacă este amenințat direct, zebu poate fugi la viteze de până la 25 mph sau poate sta la sol și se poate lupta cu coarnele. Bovinele domesticite sunt în mod evident sacrificate în număr mare de oameni, dar pentru că atât de multe sunt crescute în fiecare an, ele sunt una dintre cele mai răspândite specii de mamifere din lume.

reproducerea Zebu, bebelușii și durata de viață

datorită organizării ierarhice a zebu, masculul dominant al turmei păstrează drepturi exclusive de reproducere pentru toate femelele și are capacitatea de a se reproduce tot anul în loc de un sezon specific. Odată impregnată de taurul dominant, femela poartă un singur vițel timp de aproximativ nouă luni la un moment dat. Din cauza provocărilor prezente de procesul de naștere, ea produce rareori gemeni.

deși este capabil să stea și să meargă la naștere, vițelul este totuși foarte dependent de mama sa, cu care împărtășește o legătură foarte strânsă. Vaca îngrijește vițelul în primele șase luni de viață, în timp ce întreaga turmă joacă un rol critic în protecția și antrenamentul său până când vițelul își atinge independența. Zebu atinge maturitatea sexuală undeva între un an și doi ani, iar speranța de viață tipică este de aproximativ 20 de ani, aproximativ aceeași lungime a altor bovine.

populația Zebu

se estimează că există mai mult de 200 de milioane de zebu care trăiesc în prezent pe planetă. Cele mai multe dintre aceste rase zebu încă locuiesc în India, dar există milioane mai multe împrăștiate în restul lumii, în special în Africa și Asia de Sud-Est. Unele rase sunt considerate mai valoroase sau de dorit decât altele, astfel încât numărul populației poate varia destul de mult în funcție de rasă.

Zebus în Grădina Zoologică

zebu în miniatură este o expoziție foarte populară în Statele Unite datorită temperamentului său abordabil și docil. Pentru oamenii din zonă, acesta poate fi găsit la secțiunea pentru copii din Grădina Zoologică Saint Louis și secțiunea barnyard din Zoo New England. Este, de asemenea, o expoziție proeminentă la Grădina Zoologică Sunset din Manhattan, Kansas, Grădina Zoologică Hattiesburg din Mississippi, Grădina Zoologică stranie din Pennsylvania, Grădina Zoologică Virginia din Norfolk, parcul și Grădina Zoologică Happy Hollow din San Jose și Grădina Zoologică Greater Vancouver din Canada. Pe lângă zebu în miniatură, Grădina Zoologică Peoria din Illinois păstrează una dintre rasele zebu mai mari din secțiunea contact barn.

vezi toate cele 5 animale care încep cu Z

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.