Zebu

zebu är den vanligaste underarten av tamdjur på den indiska subkontinenten, där den traditionellt har tjänat rollen som ett arbetande eller Ridande djur.eftersom det ansågs vara ett heligt djur i hinduismen är zebu inte en betydande köttkälla, och även om det kan ge mycket mjölk, är zebu inte heller den mest effektiva mjölkboskapen. Cirka 70 raser av zebu är för närvarande erkända, många av dem skapade från kors med de andra underarterna av tamdjur, taurin. Denna unika union har producerat många nya raser som passar en mängd olika klimat och omständigheter.

5 otroliga Zebu fakta!

  • zebu är ett djur som utvecklats från en nu utdöd vild art av nötkreatur som kallas aurochs. Det uppskattas att de först dök upp för mer än 8000 år sedan någonstans i södra Asien. Zebu spred sig sedan långsamt ut och nådde Egypten för cirka 4000 år sedan. Zebu var faktiskt den första typen av tamdjur som uppstod. En separat härstamning bröt senare av och gav upphov till alla andra tamdjur, taurin.
  • populära raser inkluderar gyr (eller gir), kankrej och den amerikanska Brahman.
  • zebu introducerades först i Amerika på 19-talet. Det har korsats med många andra taurin nötkreatur, inklusive Charolais (vilket resulterade i Charbray) och Angus (som producerade Brangus). När den nådde Sydamerikas stränder skapade uppfödare den nu populära Indo-brasilianska zebu. Avelshastigheten begränsas endast av den mänskliga förmågan att skapa dem.
  • zebu går också ibland under namnet humped cattle eller indicine cattle. Indicine är kanske en alternativ form av underartsnamnet indicus.
  • zebu är ett djur som har inspirerat mänsklig konst och kultur i tusentals år. Det har dykt upp på mynt, arkitektur, och statyer.

Zebu Vetenskapligt namn

det vetenskapliga namnet på zebu är Bos taurus indicus. Bos är namnet på släktet (som inkluderar både vilda och tama nötkreatur) och härrör helt enkelt från det latinska ordet för oxe eller nötkreatur. Artnamnet taurus (som egentligen bara betyder tjur på Latin) inkluderar alla typer av tamdjur på planeten. Traditionellt har detta namn också hänvisat till det tjurliknande astrologiska tecknet och den grekiska mytologiska figuren. Indicus, den grekiska termen för Indien, hänvisar endast till underarten av zebu. Djuret anses vara tillräckligt annorlunda än de andra nötkreatursunderarterna (som kallas Bos taurus taurus) för att motivera en separat underartsbeteckning.

liksom alla domesticerade nötkreatur är zebu nära besläktad med bison, buffel, får, getter och antiloper i familjen Bovidae. Alla medlemmar i denna familj tillhör ordningen Artiodactyla, eller de jämna hovdjur. Den enda fysiska egenskapen som förenar alla medlemmar i denna ordning är närvaron av hovar på fötterna som kan bära vikt lika på två tår; därav namnet. Många (men inte alla) hovdjur är idisslare som smälter växter genom att jäsa dem i magen med flera kammare.

Zebu utseende

jämfört med den vanliga taurin nötkreatur som de flesta människor är bekanta med, har zebu många fysiska skillnader som intygar sitt separata ursprung. Det kännetecknas av de framträdande humpade axlarna, hängande öron, lös hud (kallad dewlap) runt halsen och horn som böjer sig uppåt och bakåt. Grå är den dominerande färgen längs den övre halvan av kroppen och hovarna (blir svarta nära axlarna), medan vitt dominerar runt magen och benen. Andra vanliga färger inkluderar brunt eller rött, som ibland förekommer i ett prickigt mönster.

den största rasen är Sibi bhagnari, som mäter en massiv 84 inches lång och upp till 3500 pounds i vikt. Men i allmänhet är den typiska zebu-rasen mindre än 1000 pund. Miniatyr zebu (som faktiskt är en naturligt förekommande ras, inte skapad av människor) är den minsta zebu-rasen av alla och väger inte mer än 400 eller 500 pund.

zebu uppvisar höga nivåer av sexuell dimorfism (vilket betyder stora skillnader mellan könen). En sexuellt mogen manlig zebu kallas nästan alltid en tjur. En vuxen kvinna är dock bara känd som en ko efter att den har fött den första kalven. Fram till dess är det känt som en kviga. Män tenderar att vara större än kvinnor i genomsnitt, men båda könen växer horn under hela livet.liksom alla andra nötkreatur är zebu specialiserad för en lugn betande livsstil där den tuggar och smälter hård växtmaterial som skulle visa sig vara för svårt för de flesta andra arter. Denna process börjar när zebu slipar upp gräset i en cirkelrörelse med sina specialiserade nedre tänder. När den väl har svalnat, passerar växtmaterialet sedan genom den första delen av den fyrkammade magen, vommen, där den blandas med bakterier för att bryta ner den. Vid olika intervaller regurgiteras växtmaterialet och tuggas över som ett ämne som kallas cud. I de slutliga kamrarna bryts specialiserade proteiner ner och absorberar näringsämnena i blodomloppet. Det kan ta nötkreatur cirka 70 till 100 timmar bara för att bearbeta mat. Detta är bland de långsammaste hastigheterna för alla kända djur.

flock av zebu nötkreatur
flock av zebu nötkreatur

Zebu beteende

zebu är en social art som samlas i stora besättningar för hela året. Vilda grupper leds av en enda tjur och innehåller både kvinnor och deras avkommor. Besättningen har en hierarkisk organisation, och varje medlem av besättningen måste ge efter för den ovanför den eller annars möta repressalier och attacker. Dessa hierarkier baseras vanligtvis på faktorer som ålder, kön och dominans, och kalvar föds vanligtvis med samma gruppstatus som modern. Hierarkin är vanligtvis ganska stabil, vilket tjänar till att minimera konflikter, men dominerande män kan förlora sin status när de Tronas av en annan man.

nötkreatur kommunicerar med varandra genom beröring, ljud, visuella signaler och kemiska signaler. I kombination med deras utmärkta kognition kan nötkreatur enkelt identifiera andra medlemmar i besättningen och bilda särskilt starka band med sina mödrar. För att spionera inkommande rovdjur har zebu ögonen på sidan av huvudet med horisontella elever för att ta in ett massivt synfält runt det.

zebusen är väl anpassade för överlevnad i de varmare, torrare klimat i Indien (och har också en hög tolerans för torka och hungersnöd) tack vare två specifika anpassningar. För det första innehåller zebus mer svettkörtlar på kroppen än någon annan typ av nötkreatur. För det andra, precis som kameler, fungerar zebus hump som en praktisk lagringsenhet för näringsämnen som kan nås när maten är knapp. Zebus är också mycket resistenta mot virus, sjukdomar och parasiter. Detta gör dem till den föredragna typen av nötkreatur i många södra eller tropiska regioner i världen.

Zebu Habitat

zebu tämdes ursprungligen i södra Asien och blev den dominerande formen av tamdjur i Indien. Därifrån spred sig det genom större delen av det globala söder, inklusive Mellanöstern, Afrika, Sydamerika och delar av Europa och Nordamerika, där människor korsade det med lokala nötkreatur för att skapa unika raser. Zebus föredrar de öppna gräsmarkerna och slätterna där maten är vanligast.

Zebu Diet

zebu diet består helt av gräs, klöver, stjälkar, blommor och annat växtmaterial. För att stödja sig själv kan zebu konsumera cirka 150 kilo vegetation om dagen (beroende på rasens vikt). Det betar upp till åtta timmar och spenderar resten av sin tid på att vila och tugga cud.

Zebu Predators and Threats

på grund av sin storlek och besättningsbaserade livsstil har zebu inga naturliga rovdjur förutom vargen, Lejonet, Björnen och några andra köttätare. Dessa rovdjur föredrar nästan alltid att attackera en ung, gammal, sjuk eller isolerad zebu snarare än en fullvuxen vuxen som har skyddet av besättningen. Om hotas direkt, zebu kan springa iväg med hastigheter upp till 25 mph eller stå marken och slåss med sina horn. Tamdjur slaktas uppenbarligen i stort antal av människor, men eftersom så många föds upp varje år är de en av de mest utbredda däggdjursarterna i världen.

Zebu reproduktion, spädbarn och livslängd

på grund av zebus hierarkiska organisation behåller den dominerande hanen i besättningen exklusiva avelsrättigheter till alla honor, och han har förmågan att föda upp året runt istället för en specifik säsong. En gång impregnerad av den dominerande tjuren bär honan en enda kalv i ungefär nio månader åt gången. På grund av de utmaningar som födelseprocessen ger, producerar hon sällan tvillingar.

även om den kan stå och gå vid födseln är kalven ändå mycket beroende av sin mor, med vilken den delar ett mycket nära band. Kon vårdar kalven under de första sex månaderna av livet, medan hela besättningen spelar en viktig roll i sitt skydd och träning tills kalven uppnår sitt oberoende. Zebu når sexuell mognad någonstans mellan ett och två år, och den typiska livslängden är cirka 20 år, ungefär samma längd som andra nötkreatur.

Zebu befolkning

det uppskattas att det finns mer än 200 miljoner zebus som för närvarande bor på planeten. De flesta av dessa zebu raser fortfarande bor i Indien, men det finns miljontals mer utspridda i resten av världen, särskilt i Afrika och Sydostasien. Vissa raser anses vara mer värdefulla eller önskvärda än andra, så befolkningsantalet kan variera ganska mycket efter ras.

Zebus in The Zoo

miniatyr zebu är en mycket populär utställning i hela USA på grund av dess lättillgängliga och fogliga temperament. För människor i området finns det i barnsektionen i Saint Louis Zoo och barnyard-delen av Zoo New England. Det är också en framträdande utställning på Sunset Zoo på Manhattan, Kansas, Hattiesburg Zoo i Mississippi, den kusliga Zoo i Pennsylvania, Virginia Zoo i Norfolk, Happy Hollow Park och Zoo i San Jose och Greater Vancouver Zoo i Kanada. Förutom miniatyr zebu håller Peoria Zoo i Illinois en av de större zeburaserna i kontaktladan.

Se alla 5 djur som börjar med Z

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.